Ten weekend to świetna okazja ku temu, by poeksperymentować z soczystymi truskawkami. Ostatnio najmodniej jeść je na ostro… To prawdziwy rarytas!
Truskawki z kremem waniliowym
Składniki: 300 g truskawek, dwie szklanki mleka, trzy żółtka, 100 g cukru, laska wanilii.
Przygotowanie: Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i dodaj do mleka - całość gotuj przez 5 minut i odstaw. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na kogel-mogel. Dodaj to do mleka, wymieszaj i gotuj na parze, mieszając tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. Truskawki pokrój i polej jeszcze ciepłym sosem. Uwaga: to prawdziwa dietetyczna rozpusta!
Truskawki balsamico
Składniki: dwie pomarańcze, likier Grand Marnier, 50 dag truskawek, łyżeczka cukru, ocet balsamiczny, kilka ziarenek pieprzu.
Przygotowanie: Truskawki pokrój i oprósz cukrem. Wyciśnij sok z pomarańczy i odparuj na małym ogniu do połowy, a następnie przypraw odrobiną Grand Marnier. Przygotuj głęboki talerz, na jego dno wlej sos pomarańczowy i włóż truskawki. Polej je strużką octu (który najpierw nieco odparuj i dosłódź), posyp pokruszonym pieprzem.
Zobacz także:
Chrupkie pieczywo – prawdy i mity
Chrupkie pieczywo wydaje się nieodłącznym elementem diety odchudzającej.
Nowalijki – co kryją w sobie pierwsze wiosenne warzywa?
Pierwsze warzywa właśnie trafiły na stragany, spragnieni świeżości zaczynamy szaleć - sałata, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, pomidory.