Kokosowe naleśniki to coś dla wielbicielek egzotycznych smaków i rozkoszy podniebienia. To proste danie możesz potraktować zarówno jako obiad, deser czy też oryginalne drugie śniadanie dla swojego dziecka. Przygotujesz je błyskawicznie, a zasmakuje każdemu, kto lubi kokosowy aromat.
Składniki:
Do ciasta: półtorej szklanki mąki, dwa jajka, szklanka mleka, sól, olej.
Do nadzienia: półtorej szklanki wiórków kokosowych, pół szklanki brązowego cukru, łyżeczka kardamonu.
Jak to zrobić?
Cukier rozpuść w 1/8 szklanki wody. Miksturę wlej do rondelka i zagotuj. Dosyp wiórki kokosowe i przypraw kardamonem. Gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Podczas gdy nadzienie będzie stygło, zajmij się przygotowaniem ciasta. Wszystkie składniki, poza olejem, przełóż do miski i zmiksuj. Rozgrzej olej na patelni i smaż cieniutkie naleśniki. Jeszcze gorące smaruj nadzieniem i zwijaj w ruloniki albo składaj na cztery.