Triki, by pizza była zdrowa!

21 Września 2015

Polacy pokochali pizzę. Dietetycy odradzają jednak jej spożywanie. Co zrobić, by pizza dobrze smakowała i była zdrowa?

pizza

Choć ojczyzną pizzy są Włochy, możliwe, że zajadali się nią już starożytni Grecy – u nich były to płaskie chlebki posmarowane oliwą, podane z czosnkiem i ziołami. Jednak to właśnie w Neapolu, po sprowadzeniu do Europy pomidorów, do pizzy zaczęto dodawać sos pomidorowy. Pizza zdobyła nieprawdopodobną popularność na całym świecie. Uwielbiają ją również Polacy – z badań marki Mosso wynika, że co drugi Polak jada pizzę przynajmniej raz w miesiącu, z kolei 12 proc. badanych nie wyobraża sobie tygodnia bez tego włoskiego przysmaku.

Za co cenimy pizzę?

Przede wszystkim za smak oraz możliwość skomponowania ulubionych składników. W wersji podstawowej pizza to płaski placek z wytrawnego ciasta (początkowo makaronowego, obecnie – drożdżowego). Ciasto smaruje się sosem pomidorowym i doprawia składnikami. W pizzie niezbędny jest dobry ser (najczęściej mozzarella) oraz zioła. Najpopularniejsza na świecie i bardzo lubiana przez Polaków jest margherita, czyli pizza z sosem pomidorowym i tartym serem, podawana bazylią – reprezentuje to narodowe barwy Włoch. Bardzo lubimy też capriciosę z szynką i pieczarkami.

Gorący trójkąt pizzy na chrupiącym cieście, z ciągnącym się serem i aromatycznymi dodatkami, to wymarzona przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi, szybkiego obiadu w mieście, randki. Jest jednak pewien problem: kaloryczność. Pizza z całą pewnością nie jest dietetyczna i osoby dbające o linię powinny się od niej trzymać z daleka – duża capriciosa o średnicy 40 cm ma blisko… 3000 kcal. Oczywiście trudno sobie wyobrazić, żeby ktoś zjadł taką pizzę sam, mimo wszystko to jednak mnóstwo kalorii, w tym bardzo dużo węglowodanów i tłuszczu. Jeden kawałek pizzy może zawierać 150-400 kcal.

Za tak wysoką kaloryczność odpowiadają składniki pizzy – ciasto drożdżowe, ser, dodatki. Takie składniki jak salami czy boczek tuczą. Sery też są kaloryczne, więc twoja ulubiona pizza „Cztery sery” (quattro formaggi) to bomba kaloryczna. Poza tym pamiętajmy, że pizza często podawana jest z kalorycznymi sosami i gazowanymi napojami.

Czy to oznacza, że musisz pożegnać się z tym gorącym, smakowitym przysmakiem? Niekoniecznie! Oto kulinarne triki, by pizza była i smaczna, i zdrowa.

Strony

Komentarze (5)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Kasia
(Ocena: 5)
2016-01-10 17:30:30

re: Triki, by pizza była zdrowa!

Ja zawsze zamawiam pizzę z Party Pizza, jest zdrowa i pyszna :) Zwykle biorę z dowozem, żeby zjeść w zaciszu domowym ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
olka
(Ocena: 5)
2015-09-26 01:49:02

re: Triki, by pizza była zdrowa!

domowa pizza będzie zdrowsza jeśli zrobi się ją z eko produktów, pełnoziarnistej mąki, bazy pomidorowej do sosów, aromatycznych ziół. wiele takich składników można dostać na bio-kraina.pl. mają też gotową mieszankę do wypieku ciasta do pizzy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
żenada
(Ocena: 5)
2015-09-22 15:31:27

re: Triki, by pizza była zdrowa!

"W pizzeriach zwykłe nie dają ich za wiele, dlatego jeśli robisz pizzę w domu, podaj ją obsypaną ziołami: świeżą bazylią, oregano, natką pietruszki, szczypiorkiem, roszponką, rukolą." - i jeszcze pod takim gównem podpisywać się nazwiskiem Od kiedy rukola albo roszponka to ZIOŁA? wtf?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
żenada
(Ocena: 5)
2015-09-22 15:28:56

re: Triki, by pizza była zdrowa!

" Najprostszy sposób do wymieszanie krojonych z pomidorów (np. pelati) z ziołami. " - kto Wam te teksty pisze, jakaś tępa studentka czy gimnazjalistka?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-09-21 12:21:26

re: Triki, by pizza była zdrowa!

Polopiryny jej dać! I rutinoscorbin 2 razy dziennie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1