Nie trzeba wydawać kroci, aby ugotować coś naprawdę smacznego i pożywnego. Dzięki tym przepisom uda ci się przygotować dobre jedzenie za grosze. Składniki tych dań nie kosztują więcej niż 10 zł. Do dzieła!
Składniki: 2 kubki serka waniliowego, 2 jajka, mąka, sól, bułka tarta, masło lub margaryna
Wykonanie: twarożek i jajka zmiksować, dodając szczyptę soli i przesianą mąkę w takiej ilości, aby powstało jednolite ciasto. Nabierać łyżeczką porcje ciasta i kłaść na wrzącą osoloną wodę. Gotowe kluseczki posypać przyrumienioną bułką tartą i, ewentualnie, polać stopionym masłem. Można przygotować takie kluseczki w wersji wytrawnej, wykorzystując zwykły niesłodzony serek homogenizowany i dodając do ciasta garść posiekanej zieleniny (szczypiorku, natki pietruszki czy tymianku).
Składniki: 2 jarzynowe kostki rosołowe, ćwierć kilograma ziemniaków, ćwierć kilograma kiszonych ogórków
Wykonanie: zagotować rosół z kostki, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się ugotują, dodać drobno pokrojone ogórki z sokiem. Dogotować chwilkę na małym ogniu – gotowe!
Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 3 jajka, 4 łyżeczki mąki pszennej, łyżeczka suszonego tymianku lub garść świeżego, porcja serka kremowego, kilka marchewek, sok z cytryny, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Wykonanie: ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce z małymi otworami. Dodać przesianą mąkę, tymianek i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą ziemniaczaną. Doprawić do smaku. Łyżką formować nieduże placki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ser pokruszyć lub posiekać. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z pokruszonym serem. Na każdy placek kłaść łyżeczkę masy marchewkowej.
W osobnym tekście znajdziesz przepisy na bardzo tanie zupy.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Gdzie zrobisz zakupy ZA GROSZE? Mamy listę najtańszych sklepów (Biedronka już nie przoduje!)
Sprawdź, gdzie robić zakupy, aby zapłacić najmniej.
Mądre i świadome zakupy spożywcze: Rozszyfruj oznaczenia na etykietach!
Nauczyć się interpretować informacje umieszczone na etykietach.
Składniki: szklanka przesianej mąki pszennej, 3 jajka, półtorej szklanki mleka, pół kilograma parówek (mogą być sojowe), garść świeżego tymianku, łyżka suszonego albo łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz lub pikantna papryka, 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie: żółtka ubić (lub jeszcze lepiej zmiksować) z mlekiem i szczyptą pieprzu, a następnie powoli, stale ubijając, dodawać mąkę, tak, aby powstało ciasto nieco bardziej zwięzłe niż na naleśniki. Przykryć i odstawić na około pół godziny. Parówki obrać z osłonek, pokroić w talarki i obrumienić na tłuszczu, wyjąć łyżką cedzakową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Tłuszczem ze smażenia parówek wysmarować płaską foremkę, wylać do niej ciasto i przykryć parówkami. Posypać tymiankiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Podawać na gorąco.
Składniki: ćwierć kilograma makaronu, półtorej szklanki białego sera, 4 łyżki masła lub margaryny, sól, pieprz, garść posiekanej zieleniny
Wykonanie: makaron zagotować al dente w lekko osolonej wodzie i dobrze odcedzić. Ser przetrzeć przez sito. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić makaron i smażyć, stale mieszając, do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z ognia i wymieszać z przetartym serem. Doprawić do smaku z solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z dodatkiem pikantnych surówek.
Składniki: 2 kostki rosołowe (warzywne, drobiowe), sok z dużej cytryny, 2 żółtka, 3/4 szklanki ryżu, garść posiekanej zieleniny
Wykonanie: w rondelku zagotować cztery szklanki wody, dodać pokruszone kostki rosołowe i wsypać wypłukany ryż. Gdy będzie już miękki, dolać sok z cytryny i zagotować. Żółtka ubić z kilkoma łyżkami letniej przegotowanej wody. Zupę zdjąć z ognia, ostrożnie wymieszać z żółtkami, uważając, aby się nie ścięły. Na talerzach posypać obficie posiekaną zieleniną.
Składniki: 40 dag kaszy gryczanej, ćwierć kilograma pieczarek, 2 cebule, rosół z kostki (najlepiej grzybowy), oliwa lub olej, łyżka masła, sól, pieprz, garść posiekanej zieleniny
Wykonanie: cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dusić przez chwilę na małym ogniu. Dodać kaszę gryczaną i podgrzewać, stale mieszając, aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Dolewać rosół po jednej szklance, gotować, mieszając, aż kasza będzie miękka. Doprawić. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki, łyżkę masła i dobrze wymieszać.