TACOS z grillowaną rybą: Mało kalorii, mnóstwo smaku!

Zaklinamy wiosnę! Zaczynamy od kuchni i na obiad serwujemy leciutkie tacos z grillowanym dorszem. Pyszność prosto z Kalifornii.
TACOS z grillowaną rybą: Mało kalorii, mnóstwo smaku!
15.03.2013

Kuchnia kalifornijska brzmi jak marzenie każdego smakosza. Niesamowita obfitość świeżych warzyw i owoców, mnóstwo ryb i trochę meksykańskiej fantazji. To kuchnia bardzo zdrowa, bo sezonowa i lekka, w sam raz dla mieszkańców Kalifornii, gdzie wszyscy pracują w biznesie filmowym i dbają o sylwetkę. Idealna na lato albo kiedy chcesz zapomnieć o brzydkiej zimie i chlapie za oknem.

Rybne taco nie wymagają żadnych kulinarnych umiejętności, ale konieczna będzie patelnia grillowa. I koniecznie świeża ryba! (Mrożone kostki pełne lodowej glazury omijaj szerokim łukiem.)

Potrzebujesz: 1 szklankę ananasa pokrojonego w kostkę (koniecznie świeżego!), 1 awokado, 1/4 czerwonej cebuli, 4 rzodkiewki posiekane, sok z jednej limonki, 1/2 szklanki posiekanej kolendry, sól i pieprz do smaku, olej kokosowy do smażenia, 400 g filetów z dorsza, 4 tortille kukurydziane, 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty, 1 łyżkę mieszanki przypraw (receptura poniżej).

Mieszanka przypraw: 1 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu Cayenne, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli morskiej.

Krok po kroku:

1. W małej miseczce wymieszaj składniki mieszanki przypraw.

2. Wymieszaj ananasa, pokrojone w paski awokado, posiekaną cebulę, rzodkiewkę i sok z cytryny. Dodaj kolendrę, sól i pieprz do smaku.

3. Filety z ryby posmaruj olejem kokosowym i natrzyj mieszanką przypraw.

4. Rozgrzej patelnię grillową. Smaż doprawioną rybę po 4 minuty z każdej strony. Ciepłą rybę rozdrobnij widelcem.

5. Tortille podgrzej w mikrofalówce lub na suchej patelni. Porcje ryby rozłóż na tortille, dodaj ananasową salsę i posyp paskami kapusty.

Polecane wideo

Komentarze (4)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 17.03.2013 07:27
Papilot, nikt w Kalifornii do tacos nie uzyje czerwonej kapusty. Uzywa sie salaty, owszem, ale kapuste?? No i ananas? To lepiej salata+pomidor+cebula+mieso mielone i ser na wierzch, tradycyjnie.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.03.2013 09:02
wygląda pysznie, ale za dużo j*bania się ze składnikami
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.03.2013 00:47
trochę drogie jak dla studenta..
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie