Kuchnia kalifornijska brzmi jak marzenie każdego smakosza. Niesamowita obfitość świeżych warzyw i owoców, mnóstwo ryb i trochę meksykańskiej fantazji. To kuchnia bardzo zdrowa, bo sezonowa i lekka, w sam raz dla mieszkańców Kalifornii, gdzie wszyscy pracują w biznesie filmowym i dbają o sylwetkę. Idealna na lato albo kiedy chcesz zapomnieć o brzydkiej zimie i chlapie za oknem.
Rybne taco nie wymagają żadnych kulinarnych umiejętności, ale konieczna będzie patelnia grillowa. I koniecznie świeża ryba! (Mrożone kostki pełne lodowej glazury omijaj szerokim łukiem.)
Potrzebujesz: 1 szklankę ananasa pokrojonego w kostkę (koniecznie świeżego!), 1 awokado, 1/4 czerwonej cebuli, 4 rzodkiewki posiekane, sok z jednej limonki, 1/2 szklanki posiekanej kolendry, sól i pieprz do smaku, olej kokosowy do smażenia, 400 g filetów z dorsza, 4 tortille kukurydziane, 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty, 1 łyżkę mieszanki przypraw (receptura poniżej).
Mieszanka przypraw: 1 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu Cayenne, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli morskiej.
Krok po kroku:
1. W małej miseczce wymieszaj składniki mieszanki przypraw.
2. Wymieszaj ananasa, pokrojone w paski awokado, posiekaną cebulę, rzodkiewkę i sok z cytryny. Dodaj kolendrę, sól i pieprz do smaku.
3. Filety z ryby posmaruj olejem kokosowym i natrzyj mieszanką przypraw.
4. Rozgrzej patelnię grillową. Smaż doprawioną rybę po 4 minuty z każdej strony. Ciepłą rybę rozdrobnij widelcem.
5. Tortille podgrzej w mikrofalówce lub na suchej patelni. Porcje ryby rozłóż na tortille, dodaj ananasową salsę i posyp paskami kapusty.