TACOS z grillowaną rybą: Mało kalorii, mnóstwo smaku!

15 Marca 2013

Zaklinamy wiosnę! Zaczynamy od kuchni i na obiad serwujemy leciutkie tacos z grillowanym dorszem. Pyszność prosto z Kalifornii.

Tacos

Kuchnia kalifornijska brzmi jak marzenie każdego smakosza. Niesamowita obfitość świeżych warzyw i owoców, mnóstwo ryb i trochę meksykańskiej fantazji. To kuchnia bardzo zdrowa, bo sezonowa i lekka, w sam raz dla mieszkańców Kalifornii, gdzie wszyscy pracują w biznesie filmowym i dbają o sylwetkę. Idealna na lato albo kiedy chcesz zapomnieć o brzydkiej zimie i chlapie za oknem.

Rybne taco nie wymagają żadnych kulinarnych umiejętności, ale konieczna będzie patelnia grillowa. I koniecznie świeża ryba! (Mrożone kostki pełne lodowej glazury omijaj szerokim łukiem.)

Potrzebujesz: 1 szklankę ananasa pokrojonego w kostkę (koniecznie świeżego!), 1 awokado, 1/4 czerwonej cebuli, 4 rzodkiewki posiekane, sok z jednej limonki, 1/2 szklanki posiekanej kolendry, sól i pieprz do smaku, olej kokosowy do smażenia, 400 g filetów z dorsza, 4 tortille kukurydziane, 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty, 1 łyżkę mieszanki przypraw (receptura poniżej).

Mieszanka przypraw: 1 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu Cayenne, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli morskiej.

Krok po kroku:

1. W małej miseczce wymieszaj składniki mieszanki przypraw.

2. Wymieszaj ananasa, pokrojone w paski awokado, posiekaną cebulę, rzodkiewkę i sok z cytryny. Dodaj kolendrę, sól i pieprz do smaku.

3. Filety z ryby posmaruj olejem kokosowym i natrzyj mieszanką przypraw.

4. Rozgrzej patelnię grillową. Smaż doprawioną rybę po 4 minuty z każdej strony. Ciepłą rybę rozdrobnij widelcem.

5. Tortille podgrzej w mikrofalówce lub na suchej patelni. Porcje ryby rozłóż na tortille, dodaj ananasową salsę i posyp paskami kapusty.

Strony

Komentarze (4)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-17 07:27:03

re: TACOS z grillowaną rybą: Mało kalorii, mnóstwo smaku!

Papilot, nikt w Kalifornii do tacos nie uzyje czerwonej kapusty. Uzywa sie salaty, owszem, ale kapuste?? No i ananas? To lepiej salata+pomidor+cebula+mieso mielone i ser na wierzch, tradycyjnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-15 09:02:17

re: TACOS z grillowaną rybą: Mało kalorii, mnóstwo smaku!

wygląda pysznie, ale za dużo j*bania się ze składnikami

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-15 00:47:21

re: TACOS z grillowaną rybą: Mało kalorii, mnóstwo smaku!

trochę drogie jak dla studenta..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-15 15:07:40

raz można zaszaleć ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1