Szybka pomoc na kulinarne wpadki: Jak uratować przypalone ciasto, przesoloną zupę, zbyt twarde mięso?

Spalone ciasto? Jajko pęknięte podczas gotowania? Przesolona zupa? Sprawdź, jak sobie radzić w sytuacjach awaryjnych.
Szybka pomoc na kulinarne wpadki: Jak uratować przypalone ciasto, przesoloną zupę, zbyt twarde mięso?
Fot. Thinkstock
23.01.2016

Nawet najlepszej pani domu może przytrafić się wpadka. Roztargnienie, chwila nieuwagi, zabieganie wystarczą, żeby do zupy trafiło za dużo soli albo żeby placki zaczęły przywierać do patelni. Ale dobra pani domu wie, co zrobić, gdy coś pójdzie nie tak. Zdziwisz się, jak proste i skuteczne są niektóre sposoby!

Szybkie rady

Przypalone ciasto? Zetrzyj wierzchnią warstwę tarką (drobne oczka), a całość polej gęstą czekoladą. Polewa zamaskuje nieładny wierzch, a po spaleniźnie nie będzie śladu.

Przypalonego sosu nie należy mieszać! Nieprzypaloną część przelewamy do innego garnka, a następnie dodajemy niewielką ilość suchego chleba bądź surowe, obrane ziemniaki.

Wysuszony ser żółty? Odzyska świeżość, jeśli zalejesz go mlekiem i pozostawisz w nim na kilka godzin.

Do rosołu o zbyt ostrym smaku wrzuć startą marchewkę albo startego ziemniaka i raz jeszcze zagotuj.

Nie możesz na sztywno ubić białka? Dodaj kilka kropli soku z cytryny i odrobinę soli. Uwaga! Do surowych białek nie może dostać się żółtko.

Sklejony makaron umieść nad parą wodną, co spowoduje jego rozdzielenie. Zimny makaron wystarczy natomiast przelać wrzątkiem na sicie.

Przypalona zapiekanka? Usuń górną warstwę, posyp potrawę bułką tartą, otrębami, serem albo zmielonymi orzechami oraz cienkimi plasterkami masła i upiecz do końca.

Zbyt gęsty sos należy rozcieńczyć wodą, wywarem, śmietaną albo mlekiem i ewentualnie potem doprawić.

Przypalone ziemniaki w mundurkach albo obrane solone ziemniaki ostrożnie wyjmujemy z garnka, pozostawiając możliwie jak najcieńszą warstwę na dnie. Następnie należy je włożyć do świeżej wody i dosolić, aby pozbyć się smaku spalenizny.

Jeśli podczas gotowania w wodzie pęknie jajko, należy szybko dolać niewielką ilość octu – białko zetnie się, co zapobiegnie rozlaniu się jajka. Jajko o naruszonej skorupce przed gotowaniem owijamy folią aluminiową. Uwaga! Żeby jajka nie popękały podczas gotowania, wyjmij je z lodówki minimum kwadrans wcześniej. Przed włożeniem jajek wodę trzeba posolić. Można również w skorupce zrobić małą dziurkę (np. pinezką).

jak gotować

Fot. Thinkstock

- Jeśli masło częściowo zastąpisz olejem albo dodasz łyżkę octu, ciasto będzie bardziej wilgotne. Taki sam efekt osiągniesz, zastępując połowę porcji mleka wodą mineralną.

- Jajka sadzone solimy po usmażeniu.

- Omlet będzie bardziej pulchny i nie przyklei się do patelni, jeżeli do ubitych białek dodasz łyżeczkę oliwy.

- Bakalie nie opadną w cieście, jeśli przed dodaniem ich do masy obtoczysz je w mące.

- By sól nie zwilgotniała i się nie zbryliła, do solniczki należy wrzucić kilka ziaren suchego ryżu.

- Ciasta z polewą nie należy wstawiać do lodówki, żeby polewa nie straciła połysku.

- Żeby lodówka nie miała przykrego zapachu, warto wstawić do niej talerzyk z kilkoma łyżkami sody oczyszczonej, która absorbuje przykre i zbyt intensywne aromaty.

RAF

Źródło:

„Dawna wiedza odkryta na nowo”, pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2010

Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, wyd. Bauer-Weltbild Media, Warszawa 2007

jak gotować

Fot. Thinkstock

Zbyt rzadka zupa: dodaj do niej 1-2 łyżki kaszy manny albo ziemniaczanego purée w proszku. Z kolei żeby zupa zabielana śmietaną się nie zwarzyła, można wymieszać ją wcześniej z 2-3 łyżkami mleka.

Do przesolonego wywaru należy dodać 1-2 surowe białka, które ścinając się, wchłoną sól. Następnie przelej wywar przez sitko albo wyjmij łyżką ścięte białko.

Grudki w cieście? Wystarczy dodać do masy kilka kropli oliwy bądź oleju.

Gdy przesolisz zupę – co może zdarzyć się każdemu! – dodaj do niej 1-2 obrane, surowe ziemniaki i ponownie zagotuj. Inna opcja: rozcieńcz zupę wodą, winem, śmietaną albo mlekiem.

jak gotować

Fot. Thinkstock

Okazało się, że w potrawie smak czosnku jest zbyt mocno wyczuwalny? Włóż do niej woreczek z poszatkowaną natką pietruszki, co pozwoli zrównoważyć smak dania.

Twarde mięso na zupę zmięknie, gdy dodamy do wody odrobinę octu.

Żeby zwiędnięte ziemniaki znów stały się jędrne, należy je przed obraniem na pół godziny włożyć do zimnej wody.

Jeśli chcesz pozbyć się zapachu ryby z naczyń i sztućców, najpierw opłucz je zimną wodą, a dopiero potem umyj w ciepłej wodzie.

Garść dodatkowych wskazówek dla każdej pani domu:

- Ryby należy smażyć bez przykrycia, dzięki czemu będą chrupiące. By ryba nie rozpadła się podczas obracania na patelni, do tłuszczu trzeba dodać odrobinę soku z cytryny. Nie powinno się smażyć razem różnych rodzajów ryb.

- Migdały łatwiej posiekać, jeśli wcześniej posypie się je cukrem.

- Żeby mleko nie wykipiało, ścianki garnka należy posmarować mlekiem albo masłem – na wysokości ok. 5 cm ponad powierzchnią mleka.

jak gotować

Fot. Thinkstock

- Mleko się nie przypali, jeśli wnętrze garnka przed pogotowaniem przepłuczemy zimną wodą.

- Jeżeli powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu posypiesz cukrem, nie wytworzy się na nim kożuch.

- Sitko używane do przesiewania mąki myjemy wyłącznie w zimnej wodzie – oczka myte w ciepłej wodzie mogą się zakleić.

- Potrawy z jajek oraz placki ziemniaczane nie będą przywierać do patelni, jeśli przed smażeniem natrzemy ją solą.

- Przed wyciśnięciem soku z cytryny włóżmy ją na kwadrans do gorącej wody, a wyciśniętego soku będzie dużo więcej. Cytrynę można też przed wyciśnięciem porządnie ugnieść dłonią.

- Żeby ciasto nie opadło oraz żeby nie powstał zakalec, nie otwieramy drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 3.67 / 5
Anonim (Ocena: 5) 23.01.2016 20:43
fajne rady :)
odpowiedz
inferno (Ocena: 1) 23.01.2016 08:14
skończyłam na wysuszonym serze żółtym.. co to za porady?! takie rzeczy się po prostu WYRZUCA DO KOSZA!
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie