Choć sezon grillowy mamy już dawno za sobą, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować sobie typowy przysmak z grilla – czyli szaszłyki – również jesienią. Wystarczy do tego piekarnik i odrobina fantazji!
Składniki: ½ schabu bez kości, papryka czerwona, papryka zielona, 1 puszka ananasa, cytryna, miód, pieprz, mielona słodka papryka, sos Barbecue
Przygotowanie:
1.Pokrój schab, paprykę oraz odsączonego ananasa w grubą kostkę.
2.W misce wymieszaj ½ sosu Barbecue z 3 łyżkami miodu, łyżeczką świeżego soku z cytryny oraz z przyprawami. Wrzuć do miski pokrojone mięso i odstaw do lodówki na 4-5 godzin.
3.Po upływie tego czasu nabijaj na patyczki na przemian mięso, paprykę i ananasa. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na kratce z piekarnika i piecz 40 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Pod kratkę włóż blachę z papierem do pieczenia - szaszłyki podczas pieczenia puszczą bowiem sok. Bon Appétit!
Poleca Kinga Walczak
Zobacz także:
Pyszna IMBIROWA LEMONIADA rozgrzeje Cię w chłodne dni... Love it!
Ten napój plus ciepły, przytulny kocyk tworzą duet doskonały.
DOMOWE SUSHI: Wcale nie jest takie trudne! Zrobisz je w mig & zachwycisz bliskich
Niech japoński przysmak zagości na stałe w twoim menu!