Szampan – który wybrać i jak go podać?

30 Grudnia 2010

Szampana należy pić (!) z klasą. Ten najpopularniejszy sylwestrowy trunek ma wiele smaków…

Szampan – który wybrać i jak go podać?

Najtańsze szampany powstają przy pomocy metody cuve cluse (czyli fermentacji kadziowej) i mają duże, wyraźne bąbelki. Możesz je kupić w każdym supermarkecie czy osiedlowym sklepie z alkoholami. Wystrzałowe szampany z wyższej półki, produkowane dzięki fermentacji butelkowej, wyróżniają się drobnymi bąbelkami oraz wytwornym smakiem. Należy pamiętać, że najlepsze gatunkowo szampany posiadają na etykiecie gwarancję jakości (apelację), a ich butelki są cięższe oraz mają wgłębienie od spodu.

Ekstrarada: Kupując szampana, zwróć szczególną uwagę na kolor banderoli – zielona oznacza, że alkohol rozlano lub wyprodukowano w Polsce, a niebieska - za granicą.

Z czym najlepiej smakują?

Szampany wytrawne (oznaczone jako extra, nature, zero brut) i półwytrawne (sec, dry, suchoje) powinno się podawać jako aperitif na pobudzenie apetytu. Słodkie (doux, sweet) oraz półsłodkie  dobrze smakują w połączeniu z ciastami i deserami. Szampany różowe świetnie komponują się z daniami mięsnymi oraz serami. Wina musujące z najwyższej półki powinno się podawać z najwykwintniejszymi dodatkami - kawiorem, ostrygami, frutti di mare czy truskawkami.

Jak podawać?

Szampana podajemy w kieliszku - kłosku, czarce lub tulipanie. Odpowiednio schłodzony powinien mieć temperaturę 8 - 12 stopni C, ale istnieje zasada, że im młodszy trunek, tym bardziej musi być schłodzony. Jeśli chcemy, możemy również schłodzić kieliszki, ale nie wolno do nich wrzucać lodu, ponieważ szampan straci swój oryginalny smak. Po rozlaniu alkoholu, butelkę należy włożyć do wiaderka z lodem, aby utrzymać odpowiednią temperaturę trunku.

Krótka lekcja savoir-vivre'u:

1. Nalewając szampana, butelkę trzymamy od spodu, kciuk umieszczając w zagłębieniu denka, a resztę palców wzdłuż butelki.

2. Większe butelki podtrzymujemy ramieniem.

3.  Kieliszki wypełniamy do połowy.

4. Kieliszki trzymamy za szyjkę, aby nie ogrzewać szampana.

5.  Trunek pijemy małymi łyczkami, delektując się jego smakiem.

Lilka Tylman

Zobacz także:

Wieczorowe torebki na karnawał i studniówkę

Najmodniejsze propozycje już od 39 zł!

Ultramarynowe buty na imprezę – hit wśród gwiazd!   

W tym sezonie czarnej klasyce mówimy „do zobaczenia za rok” i wskakujemy w buty rzucające się w oczy kolorem. Heidi Klum i Kelly Osbourne proponują ultramarynę…

Strony

Komentarze (168)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

renia
(Ocena: 5)
2013-12-31 11:56:35

re: Szampan – który wybrać i jak go podać?

Trzeba wiedzieć co to prawdziwy szampan a co wino musujące. Niestety koszt tego pierwszego nie jest niski ale raz warto zaszaleć :) Na tym blogu znalazłam parę wskazówek gettinenglish.com/jak-wybrac-szampana/ PS: Burnarj = cudowny smak i aromat :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-09-21 14:18:42

re: Szampan – który wybrać i jak go podać?

Burnarj to nowy trend i wspanialy smak

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Krzysiu. Grojec
(Ocena: 5)
2013-09-21 14:17:18

re: Szampan – który wybrać i jak go podać?

Burnarj to jedyne na swiecie wino musujace.... Z naturalnych andaluzyjskich pomaranczy ale wytwarzane metoda tradycyjna jak szampany, nie mozna powiedziec ze burnarj to szampan pomaranczowy , ale jego innowacyjny smak jest boski i wreszcie cos ciekawego i naturalnego na rynku, chociaz zeby kupic musze jechac do wawy...jednak oplaca sie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-09 19:20:39

Primo: zacznijcie odróżniać szampana od wina musującego. Jeśli piszecie o tym drugim, możecie co najwyżej napisać "szampan", w cudzysłowie. Secundo: nie korzystajcie ze starych materiałów! Nie ma już zielonych i niebieskich banderol, są tylko czerwone. Niebieskie zaś były ważne tylko do końca 2010 roku, nie rozróżniały jednak pochodzenia wina. Tertio: musujące możemy podawać schłodzone nawet do 6 stopni. Więc w ogóle, lepiej nie piszcie wcale, jak macie pisać takie bzdury!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-01 22:40:51

Jedyny prawdziwy szampan, to szampan z Szampanii, we Francji. Wszystko inne to wina musujące.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-01 13:24:18

Carlo Rossi i Fresco :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-01 11:00:42

Najlepszy szampan to różowym Moet, albo oczywisty Dom Perignon rocznik 92. Przynajmniej te mi najbardziej smakują

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-31 20:16:54

Chyba sowieskoje a nie carskoje

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-31 18:44:10

ruski Bajkał!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-31 17:33:04

Michael z biedry!!!!!!!!!!!!!!!! po jednym na głowę :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz