Sylwestrowe menu: Przepis na lekkie fettuccine z dynią i zielonymi warzywami (Idealne na domówkę!)

Nie ma udanej zabawy bez kulinarnych pyszności!
Sylwestrowe menu: Przepis na lekkie fettuccine z dynią i zielonymi warzywami (Idealne na domówkę!)
29.12.2012

Żeby ostatnia noc w roku była udana, potrzebne jest zgrane towarzystwo, dobra muzyka i… smaczne jedzenie. Jeśli urządzasz imprezę sylwestrową w swoim domu, musisz koniecznie zadbać o żołądki gości. Dzięki naszym podpowiedziom uda Ci się to bez problemu!

Fettuccine z dynią i zielonymi warzywami (źródło: thekitchn.com

Składniki: makaron fettuccine, 2 łyżki octu balsamicznego, 1,5 łyżki soli morskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, pancetta (zawijany boczek), ¼ łyżeczki startej papryki chilli, gorzkie zielone warzywa (np. rukola, cykoria, seler), pieprz, parmezan

Wykonanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2.Pokrój dynię na małe półksiężyce. Skrop blachę do pieczenia odrobiną oliwy, ułóż na niej kawałki dyni, polane octem i posypane szczyptą soli. Piecz pół godziny.

3.Pokrój w plasterki cebulę, posyp ją solą i skarmelizuj na patelni (duszenie cebuli powinno trwać około 10 minut). Następnie przełóż ją na talerz, a na patelni przez 2-3 minuty podsmażaj boczek, doprawiony chilli. Do boczku dorzuć pokrojone zielone warzywa i duś wszystko razem, póki nie zmiękną.

4.Ugotuj makaron al dente. Kilka łyżek z wody po makaronie dodaj do duszonego na patelni farszu.

5.Ułóż na talerzu ugotowany makaron, na nim skarmelizowaną cebulę, dynię oraz farsz. Dopraw danie pieprzem i posyp parmezanem. Pycha!

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
szukający dyni (Ocena: 5) 30.12.2012 02:37
pytanie brzmi: jak zrobić makaron za dynią skoro nie ma jej w spisie składników
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.12.2012 00:30
wygląda super
odpowiedz

Polecane dla Ciebie