Żeby ostatnia noc w roku była udana, potrzebne jest zgrane towarzystwo, dobra muzyka i… smaczne jedzenie. Jeśli urządzasz imprezę sylwestrową w swoim domu, musisz koniecznie zadbać o żołądki gości. Dzięki naszym podpowiedziom uda Ci się to bez problemu!
Składniki: makaron fettuccine, 2 łyżki octu balsamicznego, 1,5 łyżki soli morskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, pancetta (zawijany boczek), ¼ łyżeczki startej papryki chilli, gorzkie zielone warzywa (np. rukola, cykoria, seler), pieprz, parmezan
Wykonanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.Pokrój dynię na małe półksiężyce. Skrop blachę do pieczenia odrobiną oliwy, ułóż na niej kawałki dyni, polane octem i posypane szczyptą soli. Piecz pół godziny.
3.Pokrój w plasterki cebulę, posyp ją solą i skarmelizuj na patelni (duszenie cebuli powinno trwać około 10 minut). Następnie przełóż ją na talerz, a na patelni przez 2-3 minuty podsmażaj boczek, doprawiony chilli. Do boczku dorzuć pokrojone zielone warzywa i duś wszystko razem, póki nie zmiękną.
4.Ugotuj makaron al dente. Kilka łyżek z wody po makaronie dodaj do duszonego na patelni farszu.
5.Ułóż na talerzu ugotowany makaron, na nim skarmelizowaną cebulę, dynię oraz farsz. Dopraw danie pieprzem i posyp parmezanem. Pycha!