Sylwestrowe menu: Przepis na lekkie fettuccine z dynią i zielonymi warzywami (Idealne na domówkę!)

29 Grudnia 2012

Nie ma udanej zabawy bez kulinarnych pyszności!

Fettuccine z dynią

Żeby ostatnia noc w roku była udana, potrzebne jest zgrane towarzystwo, dobra muzyka i… smaczne jedzenie. Jeśli urządzasz imprezę sylwestrową w swoim domu, musisz koniecznie zadbać o żołądki gości. Dzięki naszym podpowiedziom uda Ci się to bez problemu!

Fettuccine z dynią i zielonymi warzywami (źródło: thekitchn.com

Składniki: makaron fettuccine, 2 łyżki octu balsamicznego, 1,5 łyżki soli morskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, pancetta (zawijany boczek), ¼ łyżeczki startej papryki chilli, gorzkie zielone warzywa (np. rukola, cykoria, seler), pieprz, parmezan

Wykonanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2.Pokrój dynię na małe półksiężyce. Skrop blachę do pieczenia odrobiną oliwy, ułóż na niej kawałki dyni, polane octem i posypane szczyptą soli. Piecz pół godziny.

3.Pokrój w plasterki cebulę, posyp ją solą i skarmelizuj na patelni (duszenie cebuli powinno trwać około 10 minut). Następnie przełóż ją na talerz, a na patelni przez 2-3 minuty podsmażaj boczek, doprawiony chilli. Do boczku dorzuć pokrojone zielone warzywa i duś wszystko razem, póki nie zmiękną.

4.Ugotuj makaron al dente. Kilka łyżek z wody po makaronie dodaj do duszonego na patelni farszu.

5.Ułóż na talerzu ugotowany makaron, na nim skarmelizowaną cebulę, dynię oraz farsz. Dopraw danie pieprzem i posyp parmezanem. Pycha!

Strony

Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

szukający dyni
(Ocena: 5)
2012-12-30 02:37:55

pytanie brzmi: jak zrobić makaron za dynią skoro nie ma jej w spisie składników

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-29 00:30:40

wygląda super

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1