Sylwestrowe MENU: Czym ugościć swoich przyjaciół podczas domówki?

Nie ma udanej zabawy bez kulinarnych rozmaitości!
Sylwestrowe MENU: Czym ugościć swoich przyjaciół podczas domówki?
27.12.2011

Żeby ostatnia noc w roku była udana, potrzebne jest zgrane towarzystwo, dobra muzyka i… smaczne przekąski. Jeśli urządzasz imprezę sylwestrową w swoim domu, musisz koniecznie zadbać o żołądki gości. Dzięki naszym podpowiedziom uda ci się stworzyć smaczne i szybkie przekąski!

Sałatka z kukurydzą

Składniki: puszka kukurydzy, 30 dag żółtego sera, 3 łyżki majonezu, kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco, 4 plastry ananasa z puszki, cienki szczypiorek

Wykonanie: ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydzę z puszki i wymieszać. Następnie dodać sos przygotowany z majonezu i jogurtu naturalnego oraz sosu tabasco. Plastry ananasa drobno posiekać i wymieszać z przygotowaną wcześniej sałatką. Wszystko raz jeszcze dobrze wymieszać. Cienki szczypiorek drobniutko posiekać i oprószyć gotową sałatkę.

Śledzie w pelerynie

Składniki: 4 spore filety śledziowe (matiasy), 20 dag suszonych śliwek, garść płatków migdałowych lub orzechów włoskich, oliwa z oliwek, cukier, sok z cytryny

Wykonanie: śliwki namoczyć w wodzie i najlepiej odstawić na noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie i odsączyć. Przetrzeć przez sito albo zblenderować. Migdały lub orzechy drobniutko posiekać, wymieszać ze śliwkami, dodając kilka łyżek oliwy i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki lub zwinąć jak tradycyjne rolmopsy i spiąć wykałaczką. Przełożyć do salaterki i zalać sosem śliwkowym.

sylwester

Złota Basia

Składniki: 1-2 grejpfruty, puszka brzoskwiń w zalewie, puszka ananasa w zalewie, kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego, bita śmietana

Wykonanie: grejpfruty obrać, usunąć białe błonki i pestki, pokroić w kostkę. Brzoskwinie i ananasy odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, wymieszać z grejpfrutami. Zalewę wymieszać z aromatem i polać owoce. Całość przybrać bitą śmietaną. Sałatkę można podawać w wydrążonych połówkach grejpfrutów.

Babki z galaretką

Składniki: 30 dag mąki pszennej, pół szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, 20 dag dobrej margaryny, sól, (na masę) – 200 ml śmietanki kremówki, 4 łyżki cukru pudru, śmietan-fix, opakowanie dowolnej galaretki, kolorowe drażetki, żelki

Wykonanie: wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schładzać przez pół godziny w lodówce. Następnie rozwałkować, wyciąć kółka i wylepić natłuszczone i cienko wysypane mąką foremki do babeczek. Piec przez około 20 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fiksem. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z kremówką. Napełnić babeczki oraz udekorować słodkościami.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Poradnik Kulinarny: Dania na ostro dla miłośniczek PIKANTNEGO menu

Koniec z jałowymi potrawami bez smaku!

Poradnik Kulinarny: Super pomysły na słodziutkie muffinki

Pomysły na świąteczne słodkości.

sylwester

Żabie udka

Składniki: dwie podwójne piersi z kurczaka, 3 ząbki czosnku, słodka papryka, sól, pieprz, (na ciasto) – szklanka jasnego piwa, 2 jajka (żółtka i białka osobno), pół szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka mąki pszennej, 10 dag wiórków kokosowych, łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: pierś z kurczaka pokroić na cienkie plastry (nie w kostkę!), posypać przyprawami, obtoczyć w wyciśniętym przez praskę czosnku i odstawić na kilka godzin do lodówki. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą, a na końcu dodać ubitą pianę z białek. Następnie mięso obtoczyć w cieście i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Piec na złoty kolor. Podawać z sosami, np. tzatziki.

Łososiowe kule

Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego, po 25 dag wędzonego łososia i sera feta, 15 dag pistacji, liście sałaty, sok z jednej cytryny + 2 cytryny, sól, pieprz, opcjonalnie 3 łyżki brandyWykonanie: serki zmiksować z fetą. Łososia drobno posiekać, utrzeć z serkami, sokiem z cytryny, przyprawi i ewentualnie brandy. Wilgotnymi dłońmi uformować małe kulki. Obsypać je posiekanymi pistacjami. Cytryny pokroić na plastry, na każdym położyć po liściu sałaty, a na to łososiową kulkę.

Koreczki z mozzarellą

Składniki: 2 kule mozzarelli, 2 pomidory, 2 plastry dobrej szynki, natka pietruszki

Wykonanie: mozarellę pokroić w sporą kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Szynkę posiekać na paski. Nadziewać na wykałaczkę po kostce z mozzarelli, pomidora i zwiniętej w rulonik szybce. Można ozdobić małą gałązką natki pietruszki.

Polecane wideo

Komentarze (17)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 29.12.2011 15:49
U mnie zawsze na każdej imprezce sprawdzają się przysmaki z francuskiego ciasta, kupuje ciasto francuskie i daje rozne fasze zazwyczaj 2-3 np szynka ser, szpinak pieczarki. Robota zada a potrawa znika jako pierwsza, w sobote znowu robie :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.12.2011 01:34
e tam nie ma to jak kanapki wedlina ser salata majonez keczup kto co chce , chipsy, udka tanie są bigos i juz
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.12.2011 23:49
Pyszne kanapki zawsze wygrają :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.12.2011 21:42
ja robię koreczki, ale nie takie badziewiaste jak tutaj w przepisie.. Daje pierś z kurczaka, marynowaną paprykę, ogórka, kukurydzę, grzybka i 2 rodzaje sera.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.12.2011 17:23
1. przepis jest za bardzo pokomplikowany. znam wersję ser-szynka-kukurydza-szczypiorek-majonez i to jest rewelacja.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie