Jeszcze jakiś czas temu kuchnia angielska, stanowiąc część kuchni brytyjskiej, uważana była za pozbawioną wyrazu czy konkretnego smaku. Obecnie jednak kuchnia rodem z Anglii znana jest na cały świat, głównie za sprawą angielskich restauracji. O tym, jak ważne dla Anglików są kulinarne spotkania, świadczy tradycja Five o’clock, czyli tzw. tea time. To zwyczaj zapoczątkowany przez księżną Bedford oraz królową Wiktorię. Five o’clock jest porą podwieczorku, zwykle o godzinie siedemnastej, na który składają się herbata (co ciekawe, w Wielkiej Brytanii podawana z mlekiem), a także ciastka lub kanapki. Zapachniało Anglią? Wprowadź jej namiastkę do swojej kuchni.
Składniki: średni filet z łososia (bez skóry i ości), łyżka curry, dojrzałe mango, 10 dojrzałych truskawek (pokrojonych w ćwiartki), 4 szalotki (obrane i pokrojone na ćwiartki), kawałek imbiru (obranego i startego na drobnej tarce), sok z 1-2 cytryn, łyżka miodu, pół łyżeczki pasty sambal oelek (opcjonalnie), garść kolendry, łyżeczka oleju sezamowego, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Wykonanie: łososia pokroić na cztery mniejsze filety. Każdy z nich oprószyć curry i pieprzem, skropić oliwą i lekko wetrzeć nią w filety. Odstawić. Pozostałe składniki włożyć do miski i połączyć, lekko wstrząsając naczyniem. Odstawić na 10 minut, aby wszystko się połączyło. Rozgrzać patelnię i włożyć filety z łososia. Smażyć przez trzy minuty, a gdy ryba się przyrumieni, odwrócić ją na drugą stronę. Smażyć przez jedną, dwie minuty i zdjąć z ognia. Odstawić na 3-5 minut. Podawać na ogrzanym talerzu z porcją owocowej salsy. Mango można zastąpić ananasem.
Składniki: podwójna pierś kurczaka, 2 plastry bekonu, 1 łyżeczka tłuczonego czarnego pieprzu lub bardzo grubo mielonego, 250 ml dowolnego sosu, 2 łyżki śmietany 18 proc., 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki masła, łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia, sól, pieprz
Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pierś umyć, osuszyć, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Bardzo lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdą pierś owinąć plastrem bekonu i spiąć wykałaczką. Na mocno rozgrzanej oliwie obsmażyć piersi z obu stron, aby się zrumieniły, ale pozostały surowe w środku. Przełożyć do formy do zapiekania, a na patelnię wsypać utłuczony pieprz i podsmażać przez minutę. Następnie wlać sos, zaprawić zahartowaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić masłem utartym z mąką. Obsmażone piersi zalać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika – piec przez 30 minut.
Składniki: (na ciasto) – 30 dag mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 15 ml wody mineralnej, 200 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżki octu, sól oraz 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz), 5 dużych ziemniaków o zwięzłym miąższu, 2 cytryny, olej do głębokiego smażenia
Wykonanie: przygotować ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i posolić. W mące zrobić wgłębienie. Mikserem wymieszać wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlać mieszaninę do zagłębienia. Drewnianą łyżką mieszać tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Zrobić frytki: obrać ziemniaki i pokroić w słupki. Włożyć do miski z zimną wodą. We frytkownicy rozgrzać olej. Frytki osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć porcjami w oleju o temperaturze około 150 stopni (po cztery minuty). Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do miski. Przygotować ryby: filety pokroić na kawałki, zanurzać w cieście i wkładać porcjami do oleju rozgrzanego do 160 stopni. Smażyć po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osączyć z tłuszczu. Frytki podsmażyć jeszcze raz, tym razem przez dwie minuty w 180 stopniach, aby nabrały złotego koloru.
Składniki: 60 dag polędwicy wołowej, 150 g cebuli, 40 g masła, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w półkrążki, podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Polędwicę umyć, zdjąć osłaniającą błonę oraz tłuszcz, a następnie pokroić w poprzek włókien na kawałki grubości około 3 cm każdy. Każdy kawałek spłaszczyć dłonią. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować tłuszczem, położyć kawałki polędwicy. Po zrumienieniu, czyli po około trzech minutach odwrócić polędwicę na drugą stronę i smażyć przez kolejne trzy minuty. Przed podaniem na każdy befsztyk położyć kawałek masła i podsmażoną cebulę.
Składniki: paczka zielonego mrożonego groszku, kulka lub dwie mozzarelli, 100 ml kwaśnej śmietanki, 2 kostki rosołowe lub wywar z kości, przyprawy według uznania (sól, pieprz, vegeta, czosnek)
Wykonanie: wlać do garnka około dwa litry wody, wrzucić kostki rosołowe albo wlać wywar, dodać przyprawy oraz wypłukany na durszlaku groszek. Gotować aż do zmiękczenia groszku. Następnie dodać pokrojoną mozzarellę i zmiksować (lub zblenderować). Na koniec zaprawić śmietanką.
Składniki: 4 jajka, 10 dag cukru, pół cytryny, 7 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, sól
Wykonanie: podgrzać piekarnik do 200 stopni. Wycisnąć cytrynę i zetrzeć skórkę (najpierw należy ją sparzyć). Oddzielić białka od żółtek. Ubić energicznie żółtka na kogel mogel (do uzyskania białej puszystej masy). Posolić i dodać skórkę cytrynową. Ponownie ubić. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać je powoli – najlepiej drewnianą szpatułką – do żółtkowej masy. Nigdy na odwrót. Posmarować okrągłą foremkę masłem, wlać do niej ciasto i piec przez 45 minut.
Składniki: szklanka pokruszonych biszkoptów, 2 łyżki słodkiego wina, sherry lub likieru wiśniowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 3 szklanki mleka, 1 torebka budyniu waniliowego, 1 szklanka truskawek (pokrojonych w plasterki), 3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie: budyń ugotować w trzech szklankach mleka. Pozostawić, aby ostygł – należy przykryć go folią, inaczej na powierzchni utworzy się kożuch. Biszkopty wsypać do żaroodpornych foremek i skropić alkoholem. W piekarniku rozgrzać grill. Ubić śmietanę, połączyć z ostudzonym budyniem i truskawkami. Masą napełnić foremki, posypać po wierzchu cukrem. Zapiekać przez pięć minut, aż utworzy się karmel. Deser wstawić do lodówki i podawać po schłodzeniu.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Gotowanie na parze: Jak wyczarować zdrowe pyszności na rodzinny obiad? (PRZEPISY)
Rewolucja w twojej kuchni – od dzisiaj gotuj smacznie i zdrowo.
Ciasto francuskie w wersji wytrawnej – aromatyczne pierożki, pikantne zawijasy itp.
Przepisy, że aż palce lizać!