Są apetyczne, słodkie i niesamowicie orzeźwiające. Przy tym bardzo ozdobne, więc idealnie nadają się na letnie popołudnie spędzone z koleżankami.
Sorbet jagodowy:
Na przygotowanie potrzebujesz 3 godzin.
Składniki (porcja dla 6 osób, 1 porcja to około 200 kcal): 600 g jagód, 200 g cukru, 300 ml wody, 50 ml likieru porzeczkowego, białko, odrobina truskawek, malin, poziomek.
Jagody umyj i lekko osusz. W małym garnuszku zagotuj wodę z cukrem, dorzuć jagody i gotuj to razem przez 10 minut na małym ogniu. Gdy lekko wystygnie, przetrzyj przez sitko i wystudź zupełnie. Potem wymieszaj z pianą ubitą z jednego białka, dodaj likier, wymieszaj i przełóż do formy. Wstaw do zamrażalnika. Po trzech godzinach wyjmij, rozdrobnij i ponownie włóż na godzinę. Podawaj przybrany świeżymi owocami.
Sorbet brzoskwiniowy:
Na przygotowanie potrzeba 5 godzin.
Składniki (porcja dla 6 osób): 800 g brzoskwiń, 200 g cukru, 300 ml wody, 50 ml likieru morelowego, sok z jednej cytryny, odrobina świeżych owoców.
Obierz brzoskwinie i pokrój na kawałki. Potem zmiksuj je z sokiem z cytryny i likierem. W rondelku zagotuj wodę z cukrem i dodaj do tak przygotowanego syropu rozdrobnione owoce. Wymieszaj. Po wystygnięciu wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Potem rozkrusz i ponownie wstaw na godzinę do zamrażalnika.
Smacznego i miłej zabawy ze znajomymi!