Peruwiańskie zboże, zwane również komosą ryżową, jest jedną z najzdrowszych kasz. Ma mnóstwo białka, nie zawiera glutenu, jest łatwo przyswajalna i napakowana błonnikiem. Doskonała podstawa zdrowego, sycącego śniadania!
Potrzebujesz: 4 plasterki wędzonego boczku, 1 małego ziemniaka, 1/2 czerwonej cebuli posiekanej, 1/2 czerwonej papryki posiekanej, 1/2 zielonej papryki posiekanej, 1 szklanka posiekanych pieczarek, 2 ząbki czosnku posiekanego, 1/2 szklanki quinoa, opłukanej, 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody, 4 jajka (usmażone tak jak lubisz), sól i pieprz do smaku.
Rozgrzej średniej wielkości patelnię. Dodaj boczek. Smaż aż wytopi się tłuszcz a boczek zrobi się chrupki. Następnie przełóż plasterki boczku na papierowy ręcznik.
Zmniejsz ogień, dodaj posiekanego ziemniaka, cebulę, papryki, pieczarki i czosnek. Wymieszaj. Przykryj i smaż przez 5-6 minut. Przemieszaj kilka razy. Warzywa powinny zmięknąć.
Dodaj surową quinoa do warzyw i smaż przez około 2 minuty. Dodaj bulion lub wodę i zagotuj miksturę. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj przez 15 minut, aż kasza zmięknie. W tym czasie usmaż jajka.
Kaszę dopraw solą i pieprzem. Podawaj w miseczkach z usmażonym jajkiem i boczkiem.