„Rano jedz jak król, w południe jak książę, a wieczorem jak żebrak” – w tym powiedzeniu kryje się istota zdrowego odżywiania, z której wynika, że śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem dnia. Jak wygląda ono w różnych zakątkach świata?
Wyspy Brytyjskie
Anglicy podchodzą do śniadania bardzo poważnie, a ich poranny posiłek prezentuje się zwykle bardzo okazale. Oprócz tradycyjnych jajek na bekonie, smażonych kiełbasek czy pieczarek, ciepłych tostów i fasoli w sosie pomidorowym, w menu często znajduje się także podawany na ciepło pudding, w wersji „white” i „black”. Jest to potrawa bardzo podobna do naszej kaszanki. Jaśniejszą odmianę przygotowuje się z mięsa wieprzowego, tłuszczu, kaszy owsianej i przypraw. W składzie black pudding znajduje się dodatkowo krew, wieprzowa lub wołowa.
Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu?
Niemcy
Nasi zachodni sąsiedzi ubóstwiają rozmaite wędliny, co znajduje odbicie w śniadaniowym jadłospisie. Niemcy jedzą rano zwłaszcza kiełbasę, na przykład białą, obowiązkowo na ciepło i podaną ze świeżym pieczywem, zazwyczaj bułkami wieloziarnistymi. Na stole często goszczą także różne gatunki sera.
Francja
Śniadanie przeciętnego mieszkańca kraju nad Loarą jest zazwyczaj dość delikatne, a przede wszystkim… słodkie. Dla Francuza najważniejsze jest świeże pieczywo – bagietka albo rogalik croissant, spożywany z dżemem, miodem lub masłem. Obowiązkowa jest także kawa lub gorąca czekolada podawana w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać pieczywo.
Włochy
Jak wszyscy przedstawiciele kultury śródziemnomorskiej Włosi najbardziej celebrują popołudniowe i wieczorne posiłki. Do śniadania nie przywiązują zbyt dużej wagi. Najważniejsze, by rano nie zabrakło kawy – od mocnego espresso przez cappuccino do latte z dużą ilością mleka.
Najbardziej „energetycznym” elementem śniadaniowego jadłospisu bywa panino, czyli zapiekana kanapka z szynką i serem peccorino lub mozzarellą i pomidorami.
Ghana
Śniadaniowe zwyczaje mieszkańców tego afrykańskiego kraju mogą zaszokować osoby przyzwyczajone do rozpoczynania dnia od kromki chleba z dżemem. W Ghanie jada się bowiem rankiem potrawę o wdzięcznej nazwie waakye. W najprostszej wersji jest to ryż gotowany z fasolą. Danie często bywa jednak wzbogacane jajkami, smażonymi bananami, rybą lub mięsem kurczaka.
Fot. Thinkstock
Malezja
W południowo-wschodniej Azji na śniadanie jest często podawana potrawa o nazwie nasi lemak. To ryż ugotowany w mleku kokosowym, z dodatkiem świeżego ogórka, orzeszków ziemnych, pikantnych filecików anchois, a także jajka na twardo. Niekiedy danie serwuje się także z mięsem kurczaka lub krewetkami.
Australia
Mieszkańcy krainy kangurów nie wyobrażają sobie śniadania bez vegamite, czyli smarowidła, które na pierwszy rzut oka wygląda jak krem czekoladowy, w rzeczywistości jest pastą wyprodukowaną na bazie wyciągu z drożdży, warzyw i przypraw. Jej smak przypomina niektórym przyprawę maggi lub kostkę rosołową.
RAF
Fot. Thinkstock
Chiny
W każdym regionie tego ogromnego kraju śniadaniowe menu wygląda inaczej. Mieszkańcy północnych Chin jedzą gotowane na parze chlebki popijane mlekiem sojowym, w centrum za poranny przysmak uchodzą solone kacze jajka, natomiast na południu najbardziej ceni się potrawy na bazie ryżu, np. sycące ciasteczka.
Japonia
Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni uwielbiają ryby i owoce morza, które mogą jeść od rana do wieczora. Nic dziwnego, że wielu Japończyków zaczyna dzień do miski pożywnej zupy miso. W jej składzie znajdziemy rozmaite ryby morskie (np. tuńczyka) i pastę miso, uzyskiwaną ze sfermentowanych ziaren soi oraz różne składniki zależne od regionu kraju: wodorosty, tofu, grzyby shiitake, a nawet sake.
Fot. Thinkstock
Uganda
O tym, że Afrykanie zupełnie inaczej podchodzą do śniadaniowego menu świadczy katogo, czyli ulubiony poranny przysmak mieszkańców Ugandy. Kryją się za nim… wołowe podroby (na przykład grasica), długo duszone z zielonymi bananami, fasolą oraz orzeszkami ziemnymi. Potrawa bywa zwykle serwowana z maniokiem albo słodkimi ziemniakami – batatami.
Wenezuela
W Ameryce Południowej także ceni się solidne i pożywne śniadanie. W Wenezueli energię na cały dzień mają zapewniać empenadas, czyli pyszne pierożki, smażone w głębokim oleju lub pieczone na blasze, nadziewane zwykle farszem mięsnym lub pikantną kiełbasą, czerwoną fasolą, cebulą lub serem.
Genialny przepis na pizzę w filiżance! Smakuje jak prawdziwa!
Fot. Thinkstock
Meksyk
Meksykanie uwielbiają ostre i pikantne potrawy, których nie brakuje także w śniadaniowym jadłospisie. Pierwszym posiłkiem często bywają są chilaquiles – kukurydziane tortille podawane z ostrym pomidorowym sosem, z dodatkiem chili, cebuli, czarnej fasoli i tartego sera.
Popularna jest także poranna wersja burrito – pszeniczna tortilla jest wówczas wypełniona jajecznicą i pikantnymi dodatkami, zwłaszcza ognistymi papryczkami.
Stany Zjednoczone
Amerykańskie społeczeństwo to mozaika różnych kultur i tradycji kulinarnych, dlatego co innego na śniadanie zjada nowojorczyk, a co innego mieszkaniec Teksasu. Wszystkich łączy tylko uwielbienie dla często spożywanych rano pankejków – grubych naleśników podawanych z syropem klonowym, a niekiedy także… bekonem.