Śniadania z różnych zakątków świata - co jedzą inni?

08 Kwietnia 2016

To najważniejszy posiłek dnia. Jak wygląda w różnych zakątkach świata?

śniadanie

„Rano jedz jak król, w południe jak książę, a wieczorem jak żebrak” – w tym powiedzeniu kryje się istota zdrowego odżywiania, z której wynika, że śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem dnia. Jak wygląda ono w różnych zakątkach świata?

Wyspy Brytyjskie

Anglicy podchodzą do śniadania bardzo poważnie, a ich poranny posiłek prezentuje się zwykle bardzo okazale. Oprócz tradycyjnych jajek na bekonie, smażonych kiełbasek czy pieczarek, ciepłych tostów i fasoli w sosie pomidorowym, w menu często znajduje się także podawany na ciepło pudding, w wersji „white” i „black”. Jest to potrawa bardzo podobna do naszej kaszanki. Jaśniejszą odmianę przygotowuje się z mięsa wieprzowego, tłuszczu, kaszy owsianej i przypraw. W składzie black pudding znajduje się dodatkowo krew, wieprzowa lub wołowa.

Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu?

Niemcy

Nasi zachodni sąsiedzi ubóstwiają rozmaite wędliny, co znajduje odbicie w śniadaniowym jadłospisie. Niemcy jedzą rano zwłaszcza kiełbasę, na przykład białą, obowiązkowo na ciepło i podaną ze świeżym pieczywem, zazwyczaj bułkami wieloziarnistymi. Na stole często goszczą także różne gatunki sera.

Francja

Śniadanie przeciętnego mieszkańca kraju nad Loarą jest zazwyczaj dość delikatne, a przede wszystkim… słodkie. Dla Francuza najważniejsze jest świeże pieczywo – bagietka albo rogalik croissant, spożywany z dżemem, miodem lub masłem. Obowiązkowa jest także kawa lub gorąca czekolada podawana w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać pieczywo.

Włochy

Jak wszyscy przedstawiciele kultury śródziemnomorskiej Włosi najbardziej celebrują popołudniowe i wieczorne posiłki. Do śniadania nie przywiązują zbyt dużej wagi. Najważniejsze, by rano nie zabrakło kawy – od mocnego espresso przez cappuccino do latte z dużą ilością mleka.

Najbardziej „energetycznym” elementem śniadaniowego jadłospisu bywa panino, czyli zapiekana kanapka z szynką i serem peccorino lub mozzarellą i pomidorami.

Ghana

Śniadaniowe zwyczaje mieszkańców tego afrykańskiego kraju mogą zaszokować osoby przyzwyczajone do rozpoczynania dnia od kromki chleba z dżemem. W Ghanie jada się bowiem rankiem potrawę o wdzięcznej nazwie waakye. W najprostszej wersji jest to ryż gotowany z fasolą. Danie często bywa jednak wzbogacane jajkami, smażonymi bananami, rybą lub mięsem kurczaka.

Strony

Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2016-04-08 11:19:46

re: Śniadania z różnych zakątków świata - co jedzą inni?

pankejk? co za wiocha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Zuza
(Ocena: 5)
2016-04-08 09:43:47

re: Śniadania z różnych zakątków świata - co jedzą inni?

We Włoszech na śniadanie kanapka? Żal, kto to pisał? Tam śniadania jada się na słodko

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Madlen
(Ocena: 5)
2016-04-08 12:00:33

mieszkam w okolicach Ankony od 4 lat. Na początku musiałam się przestawić bo włosi najczęściej jedzą ogromną obiado-kolację wieczorem, a na następny dzień dopiero jakiś słodki rogalik popołudniu, ok 13, 14 (wszyscy są najedzeni i wciąż trawią jeszcze wieczorny posiłek :P ), do tego oczywiście mocna kawa. Z tą kanapką opisaną przez autorkę artykułu raczej się nie spotkałam ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1