Smakowite dipy do wszystkiego - pasują idealnie do chlebków pita!

Trzy pyszne dipy na weekendowe spotkania!
Smakowite dipy do wszystkiego - pasują idealnie do chlebków pita!
fot. konwaliewkuchni.blogspot.com
11.03.2013

W weekend na stół zamiast chipsów i popcornu wjeżdżają zdrowe i smakowite dipy, świeże warzywa, pieczywo ryżowe i kawałki pity. Umiejętnie zmieszane składniki to gwarancja wyśmienitego dodatku do basicowych przekąsek.

Ogórek i mięta

Potrzebujesz: 1 szklankę jogurtu greckiego, 1/2 szklanki posiekanej mięty, 1 średniej wielkości posiekanego ogórka, 1 łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz

W miseczce połącz jogurt, miętę, ogórka i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Podawaj ze świeżymi warzywami: marchewką, selerem naciowym lub listkami cykorii.

Pikantny dip fasolowy

Potrzebujesz: 1 puszkę fasoli pinto (np. La Costena, do kupienia w większości marketów) lub puszkę białej fasoli, 1 łyżkę octu z czerwonego wina, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę pieprzu cayenne, sól i pieprz

W malakserze zmiksuj fasolę, ocet, oliwę, czosnek, kolendrę, paprykę, cayenne i 2 łyżki wody. Miksuj około 2 minut, aż pasta będzie gładka. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chlebkami pita lub chrupkim pieczywem.

Mango salsa

Potrzebujesz: 1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w drobniutką kostkę, 1 mała czerwona cebula posiekana, 1/2 szklanki świeżej kolendry posiekanej, 1 papryczka chili albo jalapeno posiekana drobno, 1 łyżka soku z limonki, sól

W misce wymieszaj mango, cebulę, kolendrę, chili i sok z limonki. Dopraw solą. Podawaj z nachosami lub kawałkami tortilli.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie