Smakowite dipy do wszystkiego - pasują idealnie do chlebków pita!

11 Marca 2013

Trzy pyszne dipy na weekendowe spotkania!

Przepisy na dipy

W weekend na stół zamiast chipsów i popcornu wjeżdżają zdrowe i smakowite dipy, świeże warzywa, pieczywo ryżowe i kawałki pity. Umiejętnie zmieszane składniki to gwarancja wyśmienitego dodatku do basicowych przekąsek.

Ogórek i mięta

Potrzebujesz: 1 szklankę jogurtu greckiego, 1/2 szklanki posiekanej mięty, 1 średniej wielkości posiekanego ogórka, 1 łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz

W miseczce połącz jogurt, miętę, ogórka i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Podawaj ze świeżymi warzywami: marchewką, selerem naciowym lub listkami cykorii.

Pikantny dip fasolowy

Potrzebujesz: 1 puszkę fasoli pinto (np. La Costena, do kupienia w większości marketów) lub puszkę białej fasoli, 1 łyżkę octu z czerwonego wina, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę pieprzu cayenne, sól i pieprz

W malakserze zmiksuj fasolę, ocet, oliwę, czosnek, kolendrę, paprykę, cayenne i 2 łyżki wody. Miksuj około 2 minut, aż pasta będzie gładka. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chlebkami pita lub chrupkim pieczywem.

Mango salsa

Potrzebujesz: 1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w drobniutką kostkę, 1 mała czerwona cebula posiekana, 1/2 szklanki świeżej kolendry posiekanej, 1 papryczka chili albo jalapeno posiekana drobno, 1 łyżka soku z limonki, sól

W misce wymieszaj mango, cebulę, kolendrę, chili i sok z limonki. Dopraw solą. Podawaj z nachosami lub kawałkami tortilli.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz