Słodkie krówki domowej roboty - pyszne łakotki dla każdego łasucha!

Zrób, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego!
Słodkie krówki domowej roboty - pyszne łakotki dla każdego łasucha!
28.12.2012

Wielu osobom krówki przywodzą na myśl smaki z ich dzieciństwa. Każdy ma przy tym swój ulubiony rodzaj tych cukierków: kruche, ciągnące się lub mocno skarmelizowane. Od czasu do czasu warto przyrządzić je samodzielnie i bez wyrzutów sumienia rozsmakować się w tych słodkościach razem z najbliższymi!

Krówki domowej roboty

Składniki: puszka schłodzonego skondensowanego mleka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki masła lub margaryny, 20 dag pokruszonych herbatników bez cukru lub niezbyt słodkich biszkoptów, tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:

1.Mleko, masło i przesiane kakao podgrzewać na niewielkim ogniu w rondelku z nierdzewnej stali do chwili, gdy masa zgęstnieje i będzie widać dno rondelka.

2.Lekko ostudzić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.

3.Wyłożyć do płaskiej natłuszczonej formy i zostawić do ostygnięcia.

4.Gdy masa stwardnieje, pokroić na niewielkie kostki. Bon Appétit!

Polecane wideo

Komentarze (6)
Ocena: 5 / 5
Anitka (Ocena: 5) 15.01.2013 02:53
Smakołyk całkiem, całkiem. Tylko nie czekajcie aż tak bardzo ostygnie by dodać biszkopty. Zbryloną masę ciężko wymieszać z biszkoptami czy herbatnikami.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.01.2013 21:59
zamiast mleka można użyć gotowej "krówki"? ;>
zobacz odpowiedzi (1)
renek21 (Ocena: 5) 31.12.2012 17:06
jakie mleko skondensowane do tych krówek, słodzone czy nie
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.12.2012 12:15
ja lubie kruche ;D
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie