Wielu osobom krówki przywodzą na myśl smaki z ich dzieciństwa. Każdy ma przy tym swój ulubiony rodzaj tych cukierków: kruche, ciągnące się lub mocno skarmelizowane. Od czasu do czasu warto przyrządzić je samodzielnie i bez wyrzutów sumienia rozsmakować się w tych słodkościach razem z najbliższymi!
Składniki: puszka schłodzonego skondensowanego mleka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki masła lub margaryny, 20 dag pokruszonych herbatników bez cukru lub niezbyt słodkich biszkoptów, tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.Mleko, masło i przesiane kakao podgrzewać na niewielkim ogniu w rondelku z nierdzewnej stali do chwili, gdy masa zgęstnieje i będzie widać dno rondelka.
2.Lekko ostudzić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.
3.Wyłożyć do płaskiej natłuszczonej formy i zostawić do ostygnięcia.
4.Gdy masa stwardnieje, pokroić na niewielkie kostki. Bon Appétit!