Sałatki z całego świata: Kreatywne połączenia smaków, które polubisz! 10 PRZEPISÓW

02 Czerwca 2012

Wprowadź trochę urozmaicenia do swojej kuchni!

Sałata przepis

Kuchnia nie lubi nudy. Tutaj liczą się pomysły, eksperymenty, feeria barw i miks smaków. Nie martw się, jeśli brakuje ci inspiracji na przygotowanie pysznych potraw. Tym razem zgromadziliśmy dla ciebie kilka przepisów na sałatki z całego świata. Połączenie tych smaków z pewnością zaskoczy cię nie raz. Ale naprawdę warto. Biegnij do kuchni i do dzieła – życzymy smacznego.

Belgijska sałatka jajeczna z cykorią

Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, mały pęczek rzodkiewek, 2 średnie główki cykorii, jabłko, ogórek marynowany, 4 średnie ziemniaki ugotowane w łupinach, szczypta cukru, po szczypcie soli i pieprzu, mała cebula, 3-4 łyżeczki wody, 2 łyżki soku cytrynowego, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki majonezu, pół kubka jogurtu naturalnego

Wykonanie: majonez wymieszać z jogurtem, koncentratem pomidorowym, sokiem cytrynowym i wodą. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce bezpośrednio do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Z obranych jabłek wykroić gniazda nasienne, a jabłka pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki, ogórki i jabłka wymieszać z sosem i odstawić na godzinę. Główki cykorii umyć, odkroić czubki, a pozostałe liście pokroić w paski. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Jajka obrać i przekroić na sześć części. Sałatkę wymieszać z paskami cykorii, rzodkiewkami i udekorować jajkami oraz odkrojonymi czubkami cykorii.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-04 13:41:38

Ja jestem wielką miłośniczką sałatek. Ulubione? Sałatka grecka, sałatka szefa, sałatka cezar i inne, które raczej nie mają swojej nazwy. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-03 22:31:39

nie stać mnie na żadną w tym sałatek;/ może podajcie taki przepis na który będzie mnie stać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-05 02:27:37

No przepraszam Cię bardzo ale chyba teraz przesadziłaś... Nie stać Cię nawet na "Amerykańską sałatkę z białej kapusty „coleslaw” " ? Mogłam to zostawić bez komentarza...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-05 02:28:17

Chyba sobie żartujesz... Zostawię to bez komentarza...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-02 22:24:57

Kazdy artykul bez fotek jest do du.p y

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-02 18:12:19

uwagi dla zdrowia! czosnek miazdzyc i po 10 min jesc wtedy jest najwartosciowszy, nie uzywac sztucznych przypraw w proszku bo tam jest wredna chemia ( wtedy salata jest do kitu) , noze tylko z plastiku i oliwe z oliwek extra vergin dodawac na samym poczatku by witaminy i aromaty podczas krojenia czy miazdzenia nie ulecialy !!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-02 17:00:25

Przepis na superprostą sałatkę śródziemnomorską - sałata lodowa, pomidory zwykłe lub koktajlowe, czerwona cebula (może być zwykła ale nie pasuje tak bardzo), czerwona papryka (opcjonalnie zielona i żółta), oliwki (zielone, czarne lub mieszane). Sałatę wystarczy podrzeć, czosnek i cebulę posiekać, pomidory, paprykę, oliwki pokroić (kawałki według uznania). Przyprawić oliwą z oliwek zmieszaną z odrobiną octu balsamicznego, ja dodaję mieszankę przypraw - sól, czarny pieprz (lub ziołowy), słodka czerwona papryka, w zależności od upodobań - zioła prowansalskie, oregano, bazylia :) mmmm żeby dobrze się najeść można do sałatki dodać grzanki - chleb (najlepiej tostowy) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do kruchości na maśle czosnkowym lub na oliwie oliwek i posypać czosnkiem granulowanym LUB papryką czerwoną co kto lubi :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-02 15:58:19

Jak zwykle wszystko bez zdjęć:/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-02 13:10:46

Chyba spróbuję tą serbską ;) Przy okazji dziewczyny - zagłosujcie proszę na Kasandrę, wiem, że ona bardzo chciałaby wygrać, i chcę jej pomóc - wystarczy znaleźć jej pracę tutaj: sloneczny-patrol.pl/galeria/id/36/m

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-02 11:37:08

Ja uwielbiam sałatkę grecką tylko z fetą.To mój niezbędnik na gril : )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-02 10:54:00

RODZYNKÓW! rodzynek jest jeden...... LUDZIE BŁAGAM!!!! uczcie się!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-02 09:26:28

nie powinno być 50 gram RODZYNEK? bo widzę RODZYNKÓW. hmm,.. zresztą nie lubię połączenia pikantnej sałatki warzywnej z owocami typu banan i rodzynki.. Ananas - ok ale nic innego.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz