SAŁATKA Z BOBU => Pikantna & bardzo aromatyczna

Zielona sałatka na ciepło stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnej sałatki z gotowanych warzyw. Jest lżejsza, smaczniejsza i lepiej prezentuje się na stole.
SAŁATKA Z BOBU => Pikantna & bardzo aromatyczna
11.04.2013

Potrzebujesz: 2 i 1/2 szklanki mrożonego bobu, 2 łyżki oliwy z oliwek, jeden posiekany ząbek czosnku, 1 małą papryczkę jalapeno, sól, 2 łyżki masła, 1 średnią szalotkę, posiekaną, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę parmezanu, 1 łyżkę posiekanego estragonu

1. Bób zblanszuj we wrzątku. Odcedź na sitku przelewając zimną wodą, obierz ze skórek.

2. W małym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu około 2 minut. Dodaj jalapeno i smaż kolejną minutę. Dopraw solą.

3. W dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj bób i smaż na dużym ogniu aż bób mocno zbrązowieje, czyli około 1 minuty.  Przełóż do miski i dopraw solą. Na tej samej patelni rozpuść masło i podgrzewaj około 30 sekund aż zacznie brązowieć. Dodaj szalotkę i smaż około 3 minut. Dodaj sok z cytryny. Zdejmij z ognia.

4. Do bobu dodaj mieszankę czosnkowo-paprykową i ciepły sos szalotkowy. Dokładnie wymieszaj, oprósz serem i posiekanym estragonem. Podawaj na ciepło. 

Polecane wideo

Komentarze (5)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 23.05.2013 20:56
super lubię bób
odpowiedz
K. (Ocena: 5) 11.04.2013 13:08
Może i bób trochę śmierdzi, ale smak ma jedyny w swoim rodzaju. Uwielbiam! ^^ Zawsze co roku oczekuję sezonu na bób xD
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.04.2013 08:00
ale zeby nawet nei wysylic sie zeby znalezc zdjecie bobu?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 11.04.2013 04:20
no pierdzenie po tej salatce na 102
odpowiedz

Polecane dla Ciebie