Jeśli uwielbiasz długie, zimowe wieczory przy kominku, najlepiej z książką w ręku i kotem na kolanach, to coś dla ciebie. Na pewno przypadną ci do gustu (i do smaku!) rozgrzewające napoje, pachnące goździkami, imbirem, miodem... Możesz je również podać podczas świątecznej kolacji – gwarantujemy, że wzbudzisz zachwyt wśród wszystkich gości!
Receptura 1. Piwo z korzeniami (porcja dla 2 osób)
400 ml jasnego piwa,
2 goździki,
2 łyżki miodu,
2 ziarna kardamonu,
sok malinowy,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wlej piwo do garnka i dodaj do niego przyprawy z miodem. Podgrzewaj tak długo, aż będzie ciepłe, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przecedź i dolej sok malinowy. Podawaj w wysokich, przezroczystych szklankach.
Receptura 2. Grzane wino (porcja dla 4 osób)
750 ml czerwonego wina,
4 goździki,
4 łyżki cukru,
2 cm kory cynamonowej.
Zagrzej wino z przyprawami i cukrem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przecedź przez sitko i wlej do dużego, szklanego dzbana.
Receptura 3. Pomarańczowa herbatka z goździkami (porcja dla 4 osób)
4 saszetki ciemnej herbaty,
1 pomarańcza,
1 cytryna,
4 goździki,
4 łyżeczki miodu,
imbir,
sok malinowy.
Zagotuj czarną herbatę i dodaj do niej przyprawy. Wlej do wysokich szklanek, do każdej porcji wkrój po dwa plasterki pomarańczy i po jednym cytryny, a na koniec dodaj sok malinowy.
Receptura 4. Poncz z jałowcówką (porcja dla 3 osób)
35 ml jałowcówki,
35 ml rumu,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki cukru pudru,
0,5 l ciemnej herbaty,
1/4 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu.
Wymieszaj rum z jałowcówką, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Na koniec zalej gorącą herbatą.
Receptura 5. Herbata z rumem (porcja dla 2 osób)
2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty,
3 łyżeczki cukru,
100 ml rumu.
Podgrzej garnek i wrzuć do niego herbatę. Następnie zagotuj 400 ml wody i zalej nią herbatę. Parz przez 5 minut pod przykryciem i przecedź. Na koniec dodaj rum, cukier i dokładnie wymieszaj. Podawaj z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Lilka Tylman
strong>4 saszetki ciemnej herbaty,
1 pomarańcza,
1 cytryna,
4 goździki,
4 łyżeczki miodu,
imbir,
sok malinowy.
Zagotuj czarną herbatę i dodaj do niej przyprawy. Wlej do wysokich szklanek, do każdej porcji wkrój po dwa plasterki pomarańczy i po jednym cytryny, a na koniec dodaj sok malinowy.
Receptura 4. Poncz z jałowcówką (porcja dla 3 osób)
35 ml jałowcówki,
35 ml rumu,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki cukru pudru,
0,5 l ciemnej herbaty,
1/4 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu.
Wymieszaj rum z jałowcówką, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Na koniec zalej gorącą herbatą.
Receptura 5. Herbata z rumem (porcja dla 2 osób)
2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty,
3 łyżeczki cukru,
100 ml rumu.
Podgrzej garnek i wrzuć do niego herbatę. Następnie zagotuj 400 ml wody i zalej nią herbatę. Parz przez 5 minut pod przykryciem i przecedź. Na koniec dodaj rum, cukier i dokładnie wymieszaj. Podawaj z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Lilka Tylman
Porada kosmetyczki: Jak ukryć zimowe rumieńce?
Zimą, gdy panują niskie temperatury, krew zaczyna wolniej krążyć. Gdy wchodzisz do ogrzewanego pomieszczenia, nagle przyspiesza, więc naczynia krwionośne się rozszerzają. Trudno im się dostosować do zmiany temperatury, a w efekcie skóra czerwienieje.
Sylwestrowy makijaż – triki i wskazówki
W tę wyjątkową noc każda z nas chce olśniewać! Podpowiadamy, jak wymodelować twarz, wyszczuplić policzki, nadać skórze słonecznej opalenizny oraz rozświetlić spojrzenie.