Rozgrzewająca kawa na zimowe dni

22 Grudnia 2009

Każdy z kawoszy ma swój ulubiony sposób podawania kawy, która dla wielu z nas przestała być napojem, a stała się nieodzownym elementem porannej pobudki lub ulubionym deserem. Łączy nas jedno – większość z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia!

Rozgrzewająca kawa na zimowe dni

Mała czarna, latte z syropem smakowym, a może cappuccino lub kawa mrożona z lodami? Każdy z kawoszy ma swój ulubiony sposób podawania kawy, która dla wielu z nas przestała być napojem, a stała się nieodzownym elementem porannej pobudki lub ulubionym deserem. Łączy nas jedno – większość z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia!  

Narodziny gwiazdy 

Historia kawy jest na tyle barwna, że na jej temat napisano już niejedną książkę. Nie może być inaczej, gdyż napój ten nie tylko podbił cały świat, ale także oczarował podniebienia milionów smakoszy. Istnieje wiele sposobów podawania kawy – a każdy niezwykły i podkreślający jej walory smakowe. 

Tymczasem jej Historia sięga wielu wieków wstecz, ponieważ gotowane owoce kawowca były znane już w I tysiącleciu p.n.e. w Etiopii. Jednak faktyczna popularność kawy zaczęła się rodzić wraz z podróżami arabskich kupców w XIII i XIV wieku, którzy przywieźli ziarna kawy do Jemenu, gdzie opracowano metodę ich prażenia oraz parzenia z nich napoju.

Podczas następnych stuleci kawa rozprzestrzeniała się w krajach arabskich, a do Europy zawędrowała w XVI wieku, głównie dzięki importowi kompanii wschodnioindyjskich. W miejscach, w których kawa się pojawiała, wywoływała początkowo opór tradycjonalistów, szybko jednak został on przełamany. Do aromatycznego napoju przekonał się nawet papież Klemens VIII, któremu kawa tak przypadła do gustu, że oficjalnie zezwolił na jej picie w krajach chrześcijańskich.  

Pierwsza brytyjska kawiarnia powstała w Oksfordzie w 1650 roku, a pierwsza kawiarnia o polskim rodowodzie została założona w 1683 roku w Austrii przez Jerzego Franciszka Kulczyckiego, któremu przypisuje się też popularyzowanie kawy podawanej z mlekiem i cukrem. Pierwsze polskie pijalnie kawy, czyli kafehauzy, powstały w Gdańsku, by później rozprzestrzenić się na cały kraj.  

Początkowo kawa była napojem elitarnym, dostępnym tylko dla polskich możnych, z czasem jednak stała się bardzo powszechna. Pijano ją solo lub z dodatkami mleka, słodkiej śmietanki, cukru albo soli. Bogaci ziemianie zatrudniali nawet wykwalifikowane kawiarki, których zadaniem było jej parzenie. Kawa stała się narodowym napojem w wielu krajach w połowie XIX wieku, a jej znaczenie jako towaru handlowego błyskawicznie wzrosło. Obecnie światowa produkcja kawy wynosi 6,9 mln ton, a większe znaczenie handlowe ma tylko ropa naftowa.  

Smaczna pokusa 

Dzisiaj kawy można napić się wszędzie – kawiarnie, cukiernie, restauracje oferują nam wielki wybór gatunków, smaków i sposobów jej przyrządzania. Dzięki szerokiemu wyborowi kawy w sklepach, każdy z nas może też przyrządzić ją na swój ulubiony sposób w domu. Parzona w ekspresie, po turecku, czarna lub z mlekiem – to tylko najbardziej popularne w naszym kraju sposoby podawania tego napoju, a smakosze mogą próbować wielu wariacji.  

Listy proponowanych w kawiarniach rodzajów kawy mogą przyprawić o zawrót głowy. Warto pamiętać, co kryje się pod najpowszechniejszymi nazwami. 

     Espresso – mała, mocna, czarna kawa.

     Espresso doppio – podwójne espresso.

     Espresso con panna – espresso z bitą śmietaną.

     Caffè latte macchiato – espresso ze spienionym mlekiem podawane w wysokiej

     szklance.

     Cappuccino – espresso z pianką mleczną podawane w filiżance.

Caffè  americano – espresso, do którego dolewa się gorącą wodę. 

Kawę podaje się  także z syropami smakowymi: karmelowym, orzechowym, waniliowym i pomarańczowym, z dodatkiem czekolady lub cynamonu, a nawet ze świeżą skórką cytryny. 

Sekrety baristy 

Sekret dobrej kawy kryje się nie tylko w najlepszych ziarnach, ale także we właściwie przeprowadzonym procesie jej parzenia. Kawę o idealnym smaku, aromacie i konsystencji można wypić nie tylko w kawiarni. Wbrew pozorom uzyskanie takiego idealnego naparu nie jest trudne – nawet w warunkach domowych.  

Barista Segafredo Zanetti podpowiada, na co należy zwrócić uwagę i co zrobić, aby przyrządzić kawę zgodnie z prawidłami tej sztuki.  

  • Jakość wody: użyj wody mineralnej zamiast wody z kranu. Kamień może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie maszyny i mieć wpływ na Jakość kawy. Co dwa miesiące używaj odkamieniacza do wody w saszetkach przeznaczonego specjalnie do domowych ekspresów do kawy.
  • Idealne odważenie ilości kawy: na każdą filiżankę kawy zaparzaną w ekspresie potrzebne jest 7–8 gramów kawy, mówi Segafredo Zanetti. Z reguły miarka do kawy, będąca częścią ekspresu, ma pojemność w przybliżeniu 7 gramów.
  • Wskazówki barmana: po wsypaniu do kolby zmielonej kawy uderz nią delikatnie w stół lub w wewnętrzną stronę ręki w celu równomiernego rozprowadzenia proszku kawowego. Następnie naciśnij mocno kawę za pomocą tampera: wyrównanie powierzchni ma zasadnicze znaczenie przy przyrządzaniu dobrego espresso.
  • Właściwy czas: kawa powinna wypływać z dyszy, formując ciągły i wyrównany strumień. Zwróć uwagę na czas zaparzania kawy. Jeśli kawa wypływa zbyt szybko, spróbuj mocniej ją nacisnąć lub drobniej zmielić, a jeśli wypływa zbyt wolno – sprawdź ciśnienie i grubość mielenia (zwróć uwagę, czy nie jest za drobno zmielona).
  • Właściwa konserwacja ekspresu: po każdorazowym przyrządzeniu kawy usuń resztki kawy z kolby, aby uniknąć niepożądanych fusów, mających wpływ na smak kawy. Raz na jakiś czas przepuść wodę przez pustą kolbę (jak przy przyrządzaniu napoju, jednak bez zmielonego ziarna). Zanim zaczniesz przygotowywać następną filiżankę kawy, odczekaj 2 do 3 minut i sprawdź, czy w kolbie nie ma resztek wody. Zastosuj powyższą metodę także wtedy, gdy myjesz kolbę przy użyciu wody z kranu.
  •  

    Materiały prasowe

    Zobacz także przepisy czytelniczek:

    Sałatka z makaronem ryżowym

    Zapiekanka serowa z przepisu Sylwii   

    Strony

    × Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
    Komentarze (12)
    ocena
    5/5

    Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Opcjonalnie

    Ocena artykułu 1-5

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

    Agnieszka
    (Ocena: 5)
    2015-02-21 23:06:24

    re: Rozgrzewająca kawa na zimowe dni

    Jeśli chodzi o kawy to jedynym i słusznym wyborem jest ten sklep internetowy www.boreas.pl/kawy.h tml

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-24 00:36:05

    Tylko pamiętajcie kawa wpłukuje magnez nie można przesadzic. Mój chłopak przesadzał z piciem kawy i później nieciekawe tego były skutki.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 12:01:35

    Święta już za rogiem, tłuszczyk Twoim wrogiem…zabaw się z mololo.pl

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-22 13:21:53

    kawa to najwazniejszy produkt w mojaj kuchni nie wyobrazam sobie zycie bez kawy.zaczynam dzien od nescafe z mlekiem(takim swiazym nie z puszki) i bez cukru nastepna w kolejnosci jest cappuccino tez bez cukru, po poludniu jeszcze raz cappucino tym razem podwujne a wieczorem okolo pierwszej nescafe z odrobina koniaku METAXA***** dopiero po tej ostatniej dzien dla mnie sie skonczyl i klade sie spac.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-22 21:50:12

    niezdrowo

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 19:19:07

    ale jak przyjemnie.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-22 10:33:08

    "Caffè latte macchiato – espresso ze spienionym mlekiem podawane w wysokiej szklance." A czy latte macchiato czasem nie ma warstw - z mleka, kawy i pianki? A zwykłe latte to 1/3 kawy i 2/3 mleka z jedno centymetrową pianką? Chyba tak... Może jak już kopiujecie "materiały prasowe" to je chociaż sprawdzicie.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-22 12:06:44

    chyba nigdy nie przyrządzałaś cafe late... w każdej kawiarni robi się tak, że spieniasz mleko i do całej wysokiej szklanki z mlekiem dolewasz 1 espresso przez środek i tak powstają warstwy, bo kawa spada na dół a mleko ma sztywną pianę więc zostaje białe ;)

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-22 12:58:53

    zgadzam się z wypowiedzią pierwszą caffe latte macchiato jest 3 warstwowa, nawet na pokazie baristycznym były prezentowane ;]

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-22 10:12:53

    Plotek jak zwykle - ledwie liznął temat, nie napisał nic ciekawego. Może się wreszcie trochę postaraci??

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-22 00:13:02

    Tutaj wpisz treść komentarza...mniam.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2010-10-28 20:53:31

    Najlepszego z tego jest to że wszyscy macie rację bo i late ma trzy warstwy i jest to spienione mleko z espresso ktorego wlewa sie przez srodek i oddzielaja sie trzy warstwy :) pracuje w kawiarnii wiec mam z tym czesto doczynienia :)

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz