Jeżeli starasz się trzymać linię i dbasz o to, co i ile jesz, to jeszcze wcale nie oznacza, że musisz zadowolić się gotowanymi jarzynami i kawałkiem chudego mięsa. Dzisiejszy przepis to prawdziwa gratka w wersji light! Jedna porcja ma zaledwie 224 kcal! Na taki obiad spokojnie może pozwolić sobie każda z nas :)
Składniki (na 9 porcji):
9 ugotowanych płatków lasagne, 280 g rozmrożonego i odsączonego szpinaku, 420 g chudego sera ricotta, 1/2 szklanki startego parmezanu, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 900 g sosu pomidorowego (np. do spaghetti), 9 łyżek roztartej mozarelli
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 180 C. W misce połącz szpinak, ser ricotta, parmezan, jajko, sól i pieprz. Na dno naczynia żaroodpornego (o wymiarach ok. 20x30 cm) wylej szklankę sosu pomidorowego. Wyłóż na blat papier do pieczenia i rozłóż na nim płatki lasagne. Upewnij się, że makaron nie jest mokry. Masę wyłóż porówno na każdą porcję makaronu. Delikatnie zwiń każdy płatek lasagne w rulon i przełóż do naczynia. Polej roladki sosem pomidorowym i na każdą porcję wyłóż po łyżce mozarelli. Przykryj naczynie folią i zapiekaj przez 40 minut, aż ser stopnieje.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Smak jesieni: Dyniowa Latte, która rozgrzeje każdego, nawet w najchłodniejsze wieczory!
Przepyszna kawa, lepsza niż Starbucks!
Pomysł na ekspresowy obiad: Przepyszne placki z cukinii (na SŁODKO lub na SŁONO)
Prosty i tani przepis - wypróbuj koniecznie!