Rolada szpinakowa: Kremowy serek, suszone pomidory, parmezan - obiadowe pyszności!

11 Września 2012

Banalnie prosty pomysł na wykwintne danie!

Rolada szpinakowa z serkiem i suszonymi pomidorami

Gdy chcemy zachwycić gości wcale nie musimy spędzić całego dnia w kuchni na przygotowywaniu wykwintnego obiadu. Rolada szpinakowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym wygląda naprawdę efektownie i elegancko. Kremowe nadzienie sprawia, że danie jest delikatne, aksamitne i wprost rozpływa się w ustach! 

Rolada szpinakowa z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 5 jajek, 200 g śmietankowego serka kremowego, 3 łyżeczki mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 150 g ziołowego lub czosnkowego serka kremowego, tarty parmezan, 10-12 posiekanych suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Szpinak umyj lub rozmróź, a następnie podduś na patelni z dodatkiem soli i pieprzu i odsącz z wody. Zostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie przełóż do robota kuchennego, dodaj żółtka jaj, łyżeczkę serka śmietankowego, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Miksuj aż do połączenia.

Ubij jajka na sztywną pianę i delikatniej wmieszaj ją w masę szpinakową. Ciasto przełóż na blachę i dokładnie rozsmaruj na całej powierzchni. Zapiekaj przez ok. 12-15 minut. Serek ziołowy i śmietankowy dokładniej wymieszaj. Na blat wyłóż papier do pieczenia i posyp go parmezanem. Następnie ostrożnie przełóż ciasto na przygotowaną powierzchnię i delikatnie oderwij papier. Równomiernie rozprowadź serek, posyp pomidorami i zwiń w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Przepis na... Whoopie Pies - amerykańskie ciastka ze słodkim kremem (proste & szybkie)

Te ciasteczka nie tylko wyglądają, ale i smakują przepysznie!

Obiad po... meksykańsku: QUESADILLAS z cukinią, pieczarkami & kolendrowym pesto!

Prosty i smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny :)

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (23)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-12 20:58:06

Lubicie czytać pamiętniki ? Serdecznie zapraszam echo-souvenirs.blog.onet.pl ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-12 09:27:06

Nie wiem skąd autorka tekstu bierze pomysły na te przepisy, ale to prawdziwe perełki. Wyglądają estetycznie i pysznie. /bee. ;*

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 20:14:55

Jadłam wersję bez parmezanu i suszonych pomidorów, za to z łososiem łososiem wędzonym. Przepyszne, polecam!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-12 12:24:08

uwielbiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 20:02:42

z daleka myślałam, że to jakaś spleśniała rolada :D Ale pomysł fajny, wypróbuję. Tylko tak się zastanawiam, że już potem w przepisie nie ma nic o serku z ziołami..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 17:19:35

Szkoda ze papilot jest oszustwem i jak byly nagrody za przepisy to do polowy laureatow nie dotarly ...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-12 09:37:50

to napisz do nich maila. Może to nie papilot wysyłał te nagrody, tylko firma, która je sponsorowała. Napisz to się wyjaśni wszystko

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 14:37:26

Super zamierzam zrobić tylko jak położyć upieczony szpinak na papier do pieczenia a potem oderwać papier??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 15:22:03

no właśnie ....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 15:41:03

no chodzi o to, że masz upiec szpinak na papierze do pieczenia, a później położyć drugi arkusz papieru na blacie, posypać parmezanem i na to położyć upieczony szpinak, szpinakiem do dołu i wtedy musisz oderwać papier na którym szpinak się piekł.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 16:57:25

trzeba czytać ze zrozumieniem, laski :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 20:48:58

No - i powinnaś pisać przepisy!! Jakby tak napisali byłoby ok. Gracias:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 10:42:27

znam to ale w wersji z łososiem, i właśnie w wersji z rybką jest bardzo smaczna,.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 09:54:14

uwielbiam szpinak, na pewno się na to skuszę!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 09:04:47

wygląda super/ Glamour na imprezę jako przystawka.;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-11 06:15:20

almette czosnkowy dawala moja mama i bylo mega. ja bym pewne sprobowala ze smietankowym

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz