INSPIRACJE: Odkryj 7 sposobów na pizzę z różnych zakątków świata

02 Października 2016

Która pizza najbardziej przypadnie Ci do gustu?

pizza

Podpłomyk na spodzie, a na górze same pyszności. Genialne w swej prostocie! Choć nikt przy zdrowych zmysłach nie śmiałby odmawiać słonecznej Italii prawa do wynalazku współczesnej pizzy, warto pamiętać, że dania tego typu powstawały na całym świecie już od czasów starożytnych. Centrum lotnicze Sky4Fly.net zaprasza w podróż dookoła świata w poszukiwaniu najpyszniejszych wariacji na temat placka z dodatkami.


Włoska pizza


Dania przypominające współczesną pizzę znane były już w starożytnym Rzymie pod postacią focaccie, placków przyprawionych ziołami i podawanych z serem. Nowożytna historia pizzy rozpoczęła się w XVI wieku, kiedy to na Półwysep Apeniński przywędrowały pierwsze pomidory z Ameryki, bez których trudno dziś wyobrazić sobie to danie. Pod koniec XIX wieku powstała margerita, nazwana tak na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Choć każdy region Italii szczyci się własnymi odmianami pizzy, to właśnie neapolitański placek z zielonymi liśćmi bazylii, białymi kawałkami mozzarelli i czerwonym sosem pomidorowym, przywołujący swymi kolorami na myśl barwy włoskiej flagi, zyskał światowy rozgłos, stając się produktem wyjściowym dla innych wariacji smakowych.

Amerykańska pizza


Recepturę pizzy przywieźli do Stanów Zjednoczonych imigranci z południowych Włoch. Pierwsza amerykańska pizzeria powstała na początku XX wieku w Nowym Jorku, dając początek nowemu stylowi pizzy. Silnie wzorowana na neapolitańskim oryginale nowojorska odmiana cechuje się cienkim ciastem o chrupiących brzegach i elastycznym spodzie. Ta ostatnia cecha pozwala złożyć kawałek na pół, co czyni z nowojorskiej pizzy idealny street food. Drugim popularnym rodzajem amerykańskiej pizzy jest odmiana z Chicago, a zwłaszcza wersja zwana deep-dish. Pizzę tę piecze się w głębokim naczyniu, co sprawia, że charakteryzuje ją wysokie ciasto, które wypełnia się gęstym sosem pomidorowym, serem i mięsem.

Strony

Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

marta
(Ocena: 5)
2016-10-02 14:32:42

Zapomnieliscie o tureckiej pide

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1