Receptury na pyszne świąteczne ciasta

23 Grudnia 2014

Serniki, pierniki, torty, ciasteczka, makowce – bez ciast nie ma Bożego Narodzenia! Oto kilka smacznych propozycji, z których warto skorzystać.

ciasta na święta

Postarajmy się, żeby składniki w naszych wypiekach były najlepszej jakości – jajka „jedynki”, masło zamiast margaryny, dobry ser do sernika (najlepiej własnoręcznie zmielony, a nie z wiaderka), dobre bakalie. Będziemy mieć wtedy pewność, że nasze ciasto zachwyci wszystkich świątecznych gości!

Sernik na kruchym spodzie (dwie wersje)

Składniki: (ciasto): 25 dag mąki, 10 dag masła lub margaryny, 8 dag cukru pudru, 2 żółtka, (masa I): 80 dag sera twarogowego, 4 jajka, 25 dag cukru pudru, 4 dag kakao, 3 dag mąki, otarta skórka cytrynowa i olejek waniliowy do smaku, (masa II): 70 dag sera twarogowego, 5 jajek, 25 dag cukru pudru, pół paczki budynku śmietankowego, 5-10 dag rodzynków, skórka pomarańczowa smażona o olejek pomarańczowy do smaku

Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło albo margarynę, posiekać nożem i połączyć z utartymi z cukrem żółtkami. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę (najlepiej w lodówce). Następnie rozwałkować na grubość 1 cm, ułożyć na blaszce tak, aby przykryte były również boki i upiec w 180 stopniach na jasnozłoty kolor (przez ok. kwadrans).

Ser zemleć, połączyć z utartymi z cukrem żółtkami, kakao, przesianą mąką, startą skórką pomarańczową i olejkiem oraz ubitą pianą z białek. Masę rozłożyć równomiernie na przygotowanym spodzie, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 160 stopni, przez ok. 50-60 minut). Tak samo przygotować sernik z masą II – od ciebie zależy, którą wybierzesz.

Sernik orzechowy

Składniki: 1 kg sera twarogowego, 10 jajek, szklana miodu naturalnego, laska wanilii, 10 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag masła lub margaryny, 10 dag orzechów laskowych, tłuszcz, bułka tarta

Wykonanie: twarożek zemleć. Jajka umyć, wybić ze skorupek do naczynia z miodem, roztartą wanilią, przesianą mąką i roztopionym masłem. Wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać przez ok. 10 minut. Potem połączyć ze sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami oraz twarożkiem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i upiec w 180 stopniach (przez ok. 50-60 minut).

Strony

Komentarze (2)
ocena
3/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

xxx
(Ocena: 1)
2014-12-23 20:31:49

re: Receptury na pyszne świąteczne ciasta

wow. jajka jedynki jako skladnik najlepszej jakosci XD ja na co dzien jem takie jajka i mam wyrzuty sumienia, ze nie jem zerowek

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-12-23 10:34:35

re: Receptury na pyszne świąteczne ciasta

to się zacznie żarcie jutro :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1