Stosowany w kuchni rabarbar służy jako dodatek do soków, placków, bywa również wykorzystywany do drożdżówek. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwasu jabłkowego i znaczącą ilość kwasu szczawiowego, który usuwa z organizmu wapń. Rabarbaru nie powinno się jednak spożywać w nadmiernych ilościach, ponieważ może tworzyć trudno rozpuszczalny szczawian wapnia. Ale ponieważ sezon na rabarbar już ruszył, skuś się na którąś z tych wspaniałych potraw i zaskocz swoich bliskich.
Składniki: 2 filety z tuńczyka, 30 dag rabarbaru, 4 małe okrągłe cebulki szalotki (większe podzielić na połówki), 2 łyżki oleju, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
Wykonanie: na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulki i smażyć na wolnym ogniu przez dwie minuty, dodać cukier. Mieszając, smażyć, aż cebulki się zarumienią i pokryją się cukrem. Dodać rabarbar – umyty i pokrojony na kawałki. Chwilę razem podsmażyć, aż lekko zmięknie. Zdjąć z ognia, a na wierzchu ułożyć tuńczyka. Rybę posolić, posypać pieprzem oraz natką pietruszki. Polać oliwą z oliwek. Patelnię włożyć do piekarnika (albo przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego). Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni i najlepiej ustawiony na grill. Po tym czasie tuńczyk powinien być całkowicie wysmażony i lekko zarumieniony.
Składniki: 30 dag rabarbaru, 30 dag truskawek (mogą być mrożone), szklanka czerwonego półsłodkiego wina, 1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek, 6 łyżeczek cukru, 6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie: truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, ułożyć w kompotierkach i posypać cukrem. Rabarbar obrać, umyć, pokroić na trzycentymetrowe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, likier, wsypać resztę cukru i gotować przez około 20-25 minut. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, odlać trochę wina, rozpuścić w nim żelatynę, wlać do pozostałego wina, wymieszać i ostudzić. Chłodnym płynem z rabarbarem zalać truskawki. Galaretkę wstawić do lodówki, aby zastygła.
Składniki: 20 dag rabarbaru, 80 dag selera korzeniowego, 20 dag marchewki, mielony imbir, mielona słodka papryka, 2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, sól
Wykonanie: seler i marchewkę obrać. Marchewkę pociąć w plasterki, a seler w cienkie słupki. Rabarbar oczyścić i pokroić w kawałeczki. Czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Następnie dodać seler i marchewkę, oprószyć solę, imbirem i słodką papryką. Wymieszać i smażyć chwilę na dużym płomieniu. Podlać wodą, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa będą jeszcze chrupiące, dodać rabarbar. Ponownie przyprawić. Podawać z dodatkiem ryżu, najlepiej z curry.
Składniki: kilka łodyg rabarbaru, 25 dag masła lub margaryny, szklanka cukru, 3 łyżki wody, 2 jaja, 2 szklanki mąki pszennej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder
Wykonanie: masło lub margarynę rozpuścić w rondelku z cukrem i wodą – nie gotować. Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia średniej wielkości prostokątną blachę. Na wierzchu delikatnie poukładać obrany i pokrojony w cząstki rabarbar. Należy ułożyć go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto miało szansę wyrosnąć. Piec na złoty kolor w temperaturze około 180-200 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Składniki: 50 dag łodyg dojrzałego rabarbaru, 1,8 l gorącej wody, 20 dag cukru
Wykonanie: rabarbar umyć, odkroić niepotrzebne końcówki i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka. Zalać gorącą wodą, wsypać cukier i podgrzewać do zagotowania. Gdy to nastąpi, maksymalnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20-30 minut. Kompot najlepiej ostudzić i przecedzić przez sito.
Składniki: 10 dag rabarbaru posiekanego, 50 dag filetów z kurczaka, masło, 200 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżeczki miodu, pół szklanki posiekanej melisy, sól
Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kurczaka posolić i usmażyć na maśle na patelni. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, kurczaka wymieszać z rabarbarem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wymieszać pozostałe składniki i zalać nimi kurczaka. Piec przez 15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną melisą.
Składniki: 5 grubych łodyg rabarbaru, 3 jabłka, szklanka wody, sok z połówki cytryny, 3/4 szklanki cukru, pół łyżeczki imbiru w proszku, szczypta cynamonu
Wykonanie: z wody i cukru ugotować syrop. Jabłka i rabarbar obrać, pokroić na cząstki. Dusić na wolnym ogniu, aż staną się miękkie. Przetrzeć przez sito. Mus połączyć z cukrowym syropem, doprawić cytryną, imbirem i cynamonem. Masę przelać do płaskiego pojemnika, przykryć folią, wstawić do zamrażalnika. Co kilka minut przemieszać widelcem, aby nie powstały duże kryształki lodu. Przed podaniem najlepiej zmiksować sorbet-blenderem.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Poradnik Kulinarny: Przepisy na koktajle owocowe i warzywne (Pyszne!)
Wyśmienite i orzeźwiające.
Poradnik kulinarny: Przepisy na wyśmienite dania ze SZPARAGAMI w roli głównej
Są pyszne i pełne zdrowia.