RABARBAR na pierwszym planie: Sprawdź nasze przepisy na ciasta, kompoty, galaretki i sorbety!

20 Maja 2012

Zmienisz o nim zdanie!

Rabarbar

Stosowany w kuchni rabarbar służy jako dodatek do soków, placków, bywa również wykorzystywany do drożdżówek. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwasu jabłkowego i znaczącą ilość kwasu szczawiowego, który usuwa z organizmu wapń. Rabarbaru nie powinno się jednak spożywać w nadmiernych ilościach, ponieważ może tworzyć trudno rozpuszczalny szczawian wapnia. Ale ponieważ sezon na rabarbar już ruszył, skuś się na którąś z tych wspaniałych potraw i zaskocz swoich bliskich.

Tuńczyk z szalotkami

Składniki: 2 filety z tuńczyka, 30 dag rabarbaru, 4 małe okrągłe cebulki szalotki (większe podzielić na połówki), 2 łyżki oleju, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz

Wykonanie: na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulki i smażyć na wolnym ogniu przez dwie minuty, dodać cukier. Mieszając, smażyć, aż cebulki się zarumienią i pokryją się cukrem. Dodać rabarbar – umyty i pokrojony na kawałki. Chwilę razem podsmażyć, aż lekko zmięknie. Zdjąć z ognia, a na wierzchu ułożyć tuńczyka. Rybę posolić, posypać pieprzem oraz natką pietruszki. Polać oliwą z oliwek. Patelnię włożyć do piekarnika (albo przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego). Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni i najlepiej ustawiony na grill. Po tym czasie tuńczyk powinien być całkowicie wysmażony i lekko zarumieniony.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (16)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-06 13:38:01

ile czasu ciasto należy piec?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-22 16:24:41

Ile należy piec to ciasto w piekarniku?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-21 12:14:35

to ciasto z rabarbarem jest ekstra ja dodaje jeszcze truskawki :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-20 22:24:17

Przeczytałam "tuńczyk z szarlotkami". Pierwsza myśl: "O fuuuuujjj!" xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-21 13:39:42

przeczytalam dokladnie tak jak Ty

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-20 19:04:12

ja właśnie dziś miałam ciasto z rabarbarem :DDDD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-20 14:28:38

Rabarbar jest przepyszny, świetne przepisy :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-20 14:27:41

A nie mówiono wam, że rabarbar jest niezdrowy w większych ilościach?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-20 14:33:52

A nie przeczytałaś początku artykułu ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-20 14:27:07

gdzie można kupić rabarbar?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-20 14:34:26

urwać na ogródku :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-21 14:50:19

Tyle to wiem, pytanie co zrobić, jeśli on z mojego ogródka zniknął w tajemniczych okolicznościach po ostatniej powodzi..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-20 13:37:25

nienawidze rabarbaru!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz