Puszyste babeczki: BEZA + krem cytrynowy. Yummy!

14 Marca 2013

Leciutkie babeczki z pysznym cytrynowym kremem są orzeźwiające w smaku, a swoim wyglądem oczarują każdego, z teściową włącznie. Chociaż ich zrobienie nie będzie łatwe...

Cytrynowe babeczki

Potrzebujesz: 3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 230 g masła, 2 szklanki cukru, 4 duże jajka, skórka z trzech cytryn i dwie łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 szklanka maślanki

Krem cytrynowy: 4 cytryny, 1/2 szklanki cukru, 100 g masła, 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej), szczypta soli

Bezową polewa: 1 i 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru,  2/3 szklanki wody, 2 łyżki sztucznego miodu, 6 białek w temperaturze pokojowej

Babeczki:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

2. Zmiksuj masło i cukier na jasną, puszystą masę. Po kolei dodawaj jajka. Dodaj skórkę z cytryny i wanilię. W trzech etapach dodaj na zmianę mąkę i maślankę z sokiem cytrynowym.

3. Masę nałóż do foremek do babeczek. Piecz ok. 25 minut, w połowie czasu obracając formę o 180 stopni. Gorące babeczki wystudź na kratce.

Krem cytrynowy:

1. Delikatnie otrzyj skórkę z cytryn, postaraj się nie zetrzeć białej skórki: jest gorzka i niedobra. Wyciśnij sok z cytryn, potrzebujesz 1/2 szklanki. 

2. Skórkę cytrynową zmiksuj z cukrem na gładką masę (konieczny jest blender).

3. Ubij masło mikserem i dodaj skórkę z cukrem. Dodawaj po jednym jajku. Na koniec odrobina soli. 

4. Miksuj na gładką masę, następnie przelej ją do rondla z grubym dnem i podgrzewaj na malutkim ogniu. Po ok. 10 minutach krem powinien zgęstnieć.

Beza: 

1. Wymieszaj 1 i 1/2 szklanki cukru z wodą i sztucznym miodem. Zagotuj i podgrzewaj ciągle mieszając, aż syrop przybierze delikatnie żółtą barwę. 

2. Białka jajek ubij na sztywno. Dodaj dwie łyżki cukru i ubijaj aż całość się połączy. 

3. Gorący syrop dolewaj po ściance miseczki do ubitych białek i miksuj na średnich obrotach aż całość będzie chłodna i sztywna, ale niezbyt sucha.

Nakładanie:

1. Na ostudzone babeczki nałóż po łyżce cytrynowego kremu

2. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj każdą z babeczek. Następnie przy użyciu pochodni spożywczej delikatnie opiecz wierzch bezy

Strony

Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-14 23:59:52

re: Puszyste babeczki: BEZA + krem cytrynowy. Yummy!

wyjdzie więcej niż 12, na 12 muffinek (czyli wyższe!) tak około są 2 szkl. mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 szkl cukru, max. 3 jajka, 125 g masła i pół szklanki mleka/maślanki + dodatki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-15 00:01:24

nie wiem czy też nie warto zrobić polewę z samych żółtek - sos ubić na parze, a białka do bezy użyć

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-14 18:41:20

re: Puszyste babeczki: BEZA + krem cytrynowy. Yummy!

4 cytryny do kremu, 14 jajek coś chyba nie tak z tym przepisem ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
dfghjk
(Ocena: 5)
2013-03-14 15:05:54

re: Puszyste babeczki: BEZA + krem cytrynowy. Yummy!

14 jajek?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-14 09:44:47

re: Puszyste babeczki: BEZA + krem cytrynowy. Yummy!

A ile babeczek wychodzi z tego przepisu? Standardowo 12? Bo nie napisaliście.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
ffff
(Ocena: 5)
2013-03-14 09:26:03

re: Puszyste babeczki: BEZA + krem cytrynowy. Yummy!

osrane

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1