Przyprawy polskie i zagraniczne, dla zdrowia i smaku

26 Kwietnia 2011

Z czym łączyć przyprawy, na co są dobre i czy można wyhodować je w domowych warunkach?

przyprawy

Mówi się, że w kuchni dobrej gospodyni nigdy nie powinno zabraknąć przypraw. Najlepsze są te świeże. Przyprawy w doniczkach można kupić w wielu sklepach, supermarketach, chociaż warto uprawiać je na własną rękę. W tym celu na parapecie trzeba ustawić doniczki lub skrzynkę. W ciepłe miesiące mogą znajdować na zewnątrz (jeśli nie na parapecie, to na balkonie), a chłodne powinny spędzić w domu. Większość ziół potrzebuje około sześć godzin światła słonecznego dziennie – szyba redukuje dostęp słońca średnio o połowę. Wyjątkowo dużo słońca wymaga bazylia, dlatego warto ją jak najczęściej wystawiać na ekspozycję światła. Bazylia, tak samo jak szałwia, lawenda czy majeranek, lubi suche powietrze. Chłód jest dobry dla kopru oraz szczypiorku. Jeśli hodujesz miętę, pamiętaj, że nie służy jej skwar, wskazana jest za to chłodna i nawilżona ziemia. Dużo światła oraz temperaturę około 15 stopni wymagają pietruszka oraz kolendra.

Nawożenie i podlewanie

W przypadku świeżych ziół nawóz nie jest konieczny, chyba że trzymasz je w domu i często obrywasz. Wtedy raz na około dwa tygodnie wystarczy sięgnąć po nawóz do kwiatków. O nawożeniu zapomnij zimą. Możesz również wypróbować nawóz naturalny (np. fusy herbaciane). Dla przypraw to solidna dawka m.in. żelaza, potasu, azotu oraz miedzi. Przyprawy uprawianie np. na balkonie latem trzeba podlewać codziennie. Jesienią – rzadziej. Pamiętaj jednak, że zioła nie lubią nadmiaru wody. Dobrze jest mieć również spryskiwacz do liści. Warto przełamać tradycję i zacząć hodować rzeżuchę nie tylko w Wielkanoc. Nie potrzebuje ziemi, wystarczy nasączona wata. Będzie świetnym dodatkiem do kanapek i drugiego dania. Można również na ligninie wysiewać kiełki – są bardzo zdrowie i smaczne. Podczas zakupów nie zapominaj o ciętym koperku, pietruszce czy szczypiorku – i dodawaj je do jedzenia. Więcej o hodowaniu ziół w osobnym tekście.

Domowe zioła

Nie każdy jednak lubi bawić się w ogrodnika. I nie każdy ma na to czas. W takiej sytuacji dobrze jest zaopatrzyć się w domowy zestaw przypraw. Podstawą jest sól – jodowana lub morska – oraz pieprz (czarny, biały, ziołowy, ziarnisty i mielony: miej pod ręką młynek i w miarę potrzeby miel pieprz). Inne suszone zioła, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni, to m.in. mielona papryka, curry czy suszone przyprawy (sprawdzą się szczególnie zimą). Świetnym dodatkiem do zup będzie suszony koperek. Przykłady potraw, które wymagają sporej ilości zieleniny – świeżej i suszonej – znajdują się w osobnym tekście. Przyprawy kupione w torebkach przechowuje się w chłodnym i suchym miejscu.

Strony

Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-31 22:12:49

ważne jest również w czym przechowywać, bo pootwierane torebki spięte gumką recepturką nie wyglądają zbyt estetycznie- duży wybór tego typu artykułów jest w stylowej zastawie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-14 21:58:59

znam swietna stronke, na ktorej rozdaja darmowe gadzety dla każdego! piszcie po wiecej szczegolow na dudik12/malpa/wp.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 10:53:49

A wicie, ze można tez stosować jako przeprawę herbatę? Pasuje świetnie np do ryb. Fajne przepisy kulinarne można znaleźć na stronie bloga klubu miłośników dobrej herbaty:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-26 18:49:26

curry jest przepyszne do frytek, polecam ;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-26 15:51:03

a wiecie że gałka muszkatołowa jest narkotykiem? ;>

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-26 20:13:31

fajnie, aż zakupie ;d hahaha ;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-26 10:06:12

ziół sie nie nawozi ziemię do kwiatków

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz