To ciasto zachwyci każdego wielbiciela słodkich deserów. Przepyszny włoski specjał robi się bardzo szybko i co najważniejsze, nie trzeba go piec w piekarniku!
Pyszny deser TIRAMISU
Składniki:
500 g serka mascarpone, duża paczka podłużnych biszkoptów, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, likier amaretto, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, sól, 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Zaparz kawę w szklance, ostudzoną przelej do dużego, głębokiego talerza, dodaj do smaku kilka łyżeczek amaretto.
2. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijaj wszystko mikserem przez około 5 minut. Do tak przygotowanej masy dodaj mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Białka ubij na sztywną pianę, po czym połącz je z serową masą.
4. Wracamy do naszej kawy. Na krótką chwilę namocz w niej biszkopty, po czym ułóż je w naczyniu – tak, aby zakryły całe dno.
5. Na tak przygotowaną warstwę biszkoptów wlej połowę masy, połóż kolejną warstwę ciastek nasączonych kawą, a na nią resztę kremu.
6. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na 5-7 godzin. Przed podaniem oprósz go kakao.
Kinga Walczak
Zobacz także:
PRZEPIS na chrupiące KRĄŻKI CEBULOWE - genialne proste w wykonaniu!
Wystarczy kilka minut w zaciszu domowej kuchni, by wyczarować smakowitą przekąskę.
SPAGHETTI ze SZPINAKIEM & FETĄ (Idealne na ekspresowy obiad dla całej rodziny)
Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina.