Przepyszne TIRAMISU, czyli włoski specjał z biszkoptów zanurzonych w kawie i amaretto

15 Października 2012

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

tiramisu

To ciasto zachwyci każdego wielbiciela słodkich deserów. Przepyszny włoski specjał robi się bardzo szybko i co najważniejsze, nie trzeba go piec w piekarniku!

Pyszny deser TIRAMISU

Składniki:

500 g serka mascarpone, duża paczka podłużnych biszkoptów, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, likier amaretto, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, sól, 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Zaparz kawę w szklance, ostudzoną przelej do dużego, głębokiego talerza, dodaj do smaku kilka łyżeczek amaretto.

2. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijaj wszystko mikserem przez około 5 minut. Do tak przygotowanej masy dodaj mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Białka ubij na sztywną pianę, po czym połącz je z serową masą.

4. Wracamy do naszej kawy. Na krótką chwilę namocz w niej biszkopty, po czym ułóż je w naczyniu – tak, aby zakryły całe dno.

5. Na tak przygotowaną warstwę biszkoptów wlej połowę masy, połóż kolejną warstwę ciastek nasączonych kawą, a na nią resztę kremu.

6. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na 5-7 godzin. Przed podaniem oprósz go kakao.

Kinga Walczak

Zobacz także:

PRZEPIS na chrupiące KRĄŻKI CEBULOWE - genialne proste w wykonaniu!

Wystarczy kilka minut w zaciszu domowej kuchni, by wyczarować smakowitą przekąskę.

SPAGHETTI ze SZPINAKIEM & FETĄ (Idealne na ekspresowy obiad dla całej rodziny)

Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina.

Strony

Komentarze (11)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-30 20:59:05

Zrobiłam z tego przepisu - wyszło super :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 22:40:03

"2 łyżki kawy rozpuszczalnej" myślę że połowa włochów się w grobie przewraca. Ma być porządne espresso a nie jakaś neska.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 17:49:19

moze zadam głupie pytanie ale zanim zrobie to jaka blache kupic?chodzi mi o wymiary

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 22:38:40

około 25 cm będzie ok

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 13:11:31

Robiłam tiramisu kilka razy i wydaje mi się, że dodanie pół szklanki cukru spowoduje, że deser będzie za słodki. Ja dodawałam około 2 łyżek i dla mnie było akurat. Darowałam sobie również dodawanie białek.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 11:17:05

Robiłam według bardzo podobnego przepisu i masa wyszła mi lejąca się i zamiast ciasta wyszedł sos tiramisu z pływającymi w nim biszkoptami...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 09:59:32

dlaczego do razu taka ironia, źle wstałaś lewą nogą? dziewczyna przecież zwyczajnie pyta, wypada po prostu po ludzku odpowiedzieć... tak, podłużne biszkopty to właśnie takie jak te na zdjęciu ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 10:42:33

Tak trzymać!;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 09:12:38

jakie to są podłużne biszkopty?? takie jak na zdjęciu??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 09:26:01

no cos ty, przeciez te na zdjeciu są trójkątne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-15 10:10:16

haha a masz inne podluzne bo w sklepach nie ma sa jeszcze okragle wiec pytanie nie na miejscu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz