Przepisy wielkanocne na OSTATNIĄ CHWILĘ! Te dania zrobisz błyskawicznie, są pyszne!

07 Kwietnia 2012

Święta tuż-tuż. Spokojnie, zdążysz ze wszystkim na czas.

wielkanoc 2012

Wiele z nas przez nadmiar obowiązków za przygotowania świąteczne bierze się w ostatniej chwili. Być może również ty jesteś w tej grupie. Jeśli tak – spokojnie. Uda ci się przygotować kilka naprawdę smacznych, świątecznych dań, które zachwycą twoich bliskich. Do dzieła!

Jajka faszerowane pastą serową

Składniki: 100 g żółtego sera, 50 g masła, 5 jajek, 3 pomidorki koktajlowe, 2 łyżki majonezu, pietruszka do dekoracji, sól, pieprz

Wykonanie: jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Ser zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Masło rozetrzeć z majonezem, dodać rozdrobnione żółtka, ser żółty i przyprawić. Powstałą masą szprycować dekoracyjnie połówki jaj. Udekorować cząstkami pomidorków i pietruszką.

Sałatka świąteczna

Składniki: główka sałaty, 15 dag sera gouda, kilkanaście jasnych winogron, garść obranych włoskich orzechów, pół pęczka szczypiorku, (na sos) – 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz

Wykonanie: sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Winogrona umyć, pokroić na połówki. Orzechy sparzyć. Ser pokroić w małe słupki, szczypiorek posiekać. Sałatę ułożyć w salaterce, na niej rozłożyć winogrona, ser, orzechy i szczypiorek. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić. Sałatkę polać sosem.

Strony

Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-07 12:59:55

www.cukierwarszawski.blogspot.com

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-07 11:11:48

ostatni przepis na torcik mnie zainspirował ; )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-07 02:45:53

W takim razie też podzielę się przepisem na jajka faszerowane: wędzony łosoś + ogórki konserwowe + żółtko ugotowanego na twardo jajka + majonez. Łosoś i ogórki powinny być pokrojone w możliwie małe kawałeczki. Powstałą pastę ładujemy w ostygłe białka. Będą ładnie wyglądać udekorowane szczypiorkiem albo kawałeczkiem natki pietruszki. Wesołych świąt. ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1