Przepisy na Wigilię: Śledź pod pierzynką, kapusta z grzybami, kutia & karp w galarecie

14 Grudnia 2012

Proste, smaczne i tradycyjne receptury na Święta!

christmas menu

 

Tradycja nakazuje, aby na każdym wigilijnym stole znalazło się 12 potraw. Dzisiaj chcemy Wam zatem przedstawić proste przepisy na cztery najpopularniejsze dania świąteczne: śledzia pod pierzynką, kapustę z grzybami, kutię oraz karpia w galarecie. Zobaczysz, jak łatwo je przyrządzić!

Śledź pod pierzynką

Składniki: 1-2 opakowania śledzi typu „Matjas”, dwa jajka ugotowane na twardo, dwie ugotowane marchewki, dwa ugotowane ziemniaki, ugotowany burak, duża cebula, majonez, ser żółty

Wykonanie:

1. Ugotowane marchewki, jajka, ziemniaki i buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć gorącą wodą. Posolić wszystkie warzywa. Śledzie pokroić w grube paski.

2. Na dnie szklanego naczynia układać warstwami: rybę, cebulę, marchewki, jajka, ziemniaki i buraka.

3. Wierzch posmarować warstwą majonezu, posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach. Warstwy można powtórzyć.

Strony

Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

kolatka
(Ocena: 5)
2012-12-21 13:27:13

Życzymy wszystkim wesołych i udanych świąt, pozdrawiamy mistrzowie szeptów

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1