Przepisy na szybkie przekąski

Nieoczekiwana wizyta teściowej, a może niespodziewane spotkanie z przyjaciółkami? Już nie będziesz musiała się martwić, że nie masz czym poczęstować swoich gości!
Przepisy na szybkie przekąski
04.03.2009

Nieoczekiwana wizyta teściowej, a może niespodziewane spotkanie z przyjaciółkami? Już nie będziesz musiała się martwić, że nie masz czym poczęstować swoich gości! Prezentujemy trzy przepisy na szybkie przekąski, a na deser...

1. Pomidory zapiekane z fetą (4 porcje)

Składniki:

  • 8 twardych pomidorów,
  • 400 g fety,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • garść bazylii i tymianku.

Fetę i pomidory pokrój w średniej grubości plasterki. Tak przygotowane warzywa rozłóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym 2 łyżkami oliwy, posyp je pieprzem, połóż na nich fetę, oprósz suszonym oregano i przykryj kolejną warstwą pomidorów. Całość posyp pieprzem i skrop pozostałą częścią oliwy. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 20 minut, a tuż przed podaniem posyp bazylią i tymiankiem oraz polej octem balsamicznym.

2. Roladki z papryki (5 porcji)

Składniki:

  • 45 dag sera koziego,
  • 5 strąków czerwonej papryki,
  • 40 listków bazylii,
  • 2 melony,
  • 2 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

Opiecz paprykę i obierz ją po ostygnięciu. Mleko wymieszaj z posiekaną bazylią i serem, a następnie dopraw. Na wierzch nałóż pokrojone w słupki melony oraz ser, który wcześniej przygotowałaś. Na koniec zbierz brzegi papryki wykałaczką i przyozdób je liśćmi bazylii.

3. Serek pleśniowy z brusznicami (4 porcje)

Składniki:

  • 20 dag borówek brusznic,
  • 10 dag bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 4 sery pleśniowe,
  • natka pietruszki,
  • masło.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i panieruj w tym czasie serek pleśniowy. Następnie ułóż go na blaszce posmarowanej masłem i opiekaj przez 15 minut. Przed podaniem ozdób brusznicami i natką pietruszki.

A na deser...

  • Biała lemoniada – pokrój na ćwiartki 4 duże cytryny, wrzuć je do blendera, posyp 75 g brązowego cukru i garścią lodu. Następnie dodaj pół litra wody niegazowanej, zmiksuj i przelej przez sito do szklanego dzbanka. Wszystkie czynności powtórz i dolej do naczynia kolejną porcję napoju.
  • Orzeźwiająca woda z miętą – pokrój na ósemki 2 limonki, wrzuć je do dzbanka i dodaj do nich 4 opłukane gałązki mięty. Na koniec dolej 1 litr wody gazowanej i wrzuć kilka kostek lodu.

Zobacz też:

Kuchnia Papilota: Smakołyki z płatków róż

Kuchnia Papilota: Tuńczyk w indyjskim stylu

Polecane wideo

Komentarze (47)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 10.12.2010 21:11
rzeczywiście zawsze to wszystko mam w lodówce hehe
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.05.2010 12:41
LOL.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.05.2009 22:51
robiłam pomidory zapiekane.Sm aczne ale nie rewelacja
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.05.2009 22:48
robiłam pomidory zapiekane.Sm aczne ale nie rewelacja
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.04.2009 12:49
uwielbiam pieczone pomidory z ziemniakami :P trochę kaloryczne, ale ja kalorie już danwno przestałam liczyć, bo mam tabletki, które zmniejszają ilość kalorii w jedzeniu :P wszystko 2 razy bardziej mi smakuje :P no a poza tym to zaczęłam wreszcie jogging uprawiać więc szybko to wszystko spalam :D
odpowiedz

Polecane dla Ciebie