Przepisy na szybkie przekąski

04 Marca 2009

Nieoczekiwana wizyta teściowej, a może niespodziewane spotkanie z przyjaciółkami? Już nie będziesz musiała się martwić, że nie masz czym poczęstować swoich gości!

Przepisy na szybkie przekąski

Nieoczekiwana wizyta teściowej, a może niespodziewane spotkanie z przyjaciółkami? Już nie będziesz musiała się martwić, że nie masz czym poczęstować swoich gości! Prezentujemy trzy przepisy na szybkie przekąski, a na deser...

1. Pomidory zapiekane z fetą (4 porcje)

Składniki:

  • 8 twardych pomidorów,
  • 400 g fety,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • garść bazylii i tymianku.

Fetę i pomidory pokrój w średniej grubości plasterki. Tak przygotowane warzywa rozłóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym 2 łyżkami oliwy, posyp je pieprzem, połóż na nich fetę, oprósz suszonym oregano i przykryj kolejną warstwą pomidorów. Całość posyp pieprzem i skrop pozostałą częścią oliwy. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 20 minut, a tuż przed podaniem posyp bazylią i tymiankiem oraz polej octem balsamicznym.

2. Roladki z papryki (5 porcji)

Składniki:

  • 45 dag sera koziego,
  • 5 strąków czerwonej papryki,
  • 40 listków bazylii,
  • 2 melony,
  • 2 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

Opiecz paprykę i obierz ją po ostygnięciu. Mleko wymieszaj z posiekaną bazylią i serem, a następnie dopraw. Na wierzch nałóż pokrojone w słupki melony oraz ser, który wcześniej przygotowałaś. Na koniec zbierz brzegi papryki wykałaczką i przyozdób je liśćmi bazylii.

3. Serek pleśniowy z brusznicami (4 porcje)

Składniki:

  • 20 dag borówek brusznic,
  • 10 dag bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 4 sery pleśniowe,
  • natka pietruszki,
  • masło.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i panieruj w tym czasie serek pleśniowy. Następnie ułóż go na blaszce posmarowanej masłem i opiekaj przez 15 minut. Przed podaniem ozdób brusznicami i natką pietruszki.

A na deser...

  • Biała lemoniada – pokrój na ćwiartki 4 duże cytryny, wrzuć je do blendera, posyp 75 g brązowego cukru i garścią lodu. Następnie dodaj pół litra wody niegazowanej, zmiksuj i przelej przez sito do szklanego dzbanka. Wszystkie czynności powtórz i dolej do naczynia kolejną porcję napoju.
  • Orzeźwiająca woda z miętą – pokrój na ósemki 2 limonki, wrzuć je do dzbanka i dodaj do nich 4 opłukane gałązki mięty. Na koniec dolej 1 litr wody gazowanej i wrzuć kilka kostek lodu.

Zobacz też:

Kuchnia Papilota: Smakołyki z płatków róż

Kuchnia Papilota: Tuńczyk w indyjskim stylu

Strony

Komentarze (47)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-10 21:11:44

rzeczywiście zawsze to wszystko mam w lodówce hehe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-05 12:41:10

LOL.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-05-22 22:51:00

robiłam pomidory zapiekane.Sm aczne ale nie rewelacja

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-05-22 22:48:00

robiłam pomidory zapiekane.Sm aczne ale nie rewelacja

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-04-07 12:49:00

uwielbiam pieczone pomidory z ziemniakami :P trochę kaloryczne, ale ja kalorie już danwno przestałam liczyć, bo mam tabletki, które zmniejszają ilość kalorii w jedzeniu :P wszystko 2 razy bardziej mi smakuje :P no a poza tym to zaczęłam wreszcie jogging uprawiać więc szybko to wszystko spalam :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-03-31 13:56:00

całkiem niezł rady

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-03-08 19:42:00

[quote="Gosc"][quote][b]Gosc[/b] [quote][b]loveorhate[/b] pomidory, feta, filety np. z pangi w przyprawie do ryb, + oregano... zapiekać jakieś 30-45min. :d idealne, cudowne, pyszne. gorąco polecam.[/quote] panga jest podobno wyławiana z chiśkiej rzeki gdzie są ścieki spuszczane ;/ [/quote] ona żyje w szambie;/ chinczycy zbijaja fortune a my nieswiadomi jemy takie swinstwa za grosze....wrrr[/quote] bez przesady wszystko co jemy to świństwo trzeba się przyzwyczaić a np nasze pyszne ziemniaczki na czym są hodowane ?? jak ktoś nie wie ,to powiem że na odchodach naszych i zwierząt :| ale dobre sa :|)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-03-08 19:39:00

[quote="Gosc"][quote][b]Gosc[/b] a ja polecam , zawsze trzymac w lodówce ciasto francuskie, nadaje się do wszystkiego na słodko i ostro. SLODKA WERSJA: ser biały dzem truskawkowy wymieszac twarozem z dzemem i zawinac w ciasto , wlozyc do rozgrzanego piekarnika do tem. 220 C i po 10 minutach ciastka gotowe:)) NA OSTRO Parówki Ketchup Ciasto francuskie ser żółty zawinac parówki napierw w plaster żółtego sera i kawalek ciasta francuskiego Wlozyc do piekarnika i po 15 minutach gotowe mmmmm palce lizac SZYBKO-SMACZNIE I EFEKTOWNIE [/quote] I kaloryczne :)[/quote] szczęśliwi kalorii nie liczą :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-03-05 18:55:00

a ja polecam to: 2 rolki ciasta francuskiego filety z łososia majonez pietruszka musztarda Na blasze rozkladamy rulon ciasta francuskiego. Na nim nakladamy filety(tak zeby byly 3x3) Na filety bierzemy majonez, musztarde, pietruszke, ser sol i pieprz. Nakladamy na wierzch drugi rulon ciasta, tak zeby ciasto zlepilo sie w "przestrzeniach" pomiędzy filetami. Dociskamy zeby sie dobrze skleily. Smaryjemy jajkiem. robota na 10 min...danie ekskluzywne:) poooolecam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-03-05 18:48:00

[quote="Gosc"][quote][b]loveorhate[/b] pomidory, feta, filety np. z pangi w przyprawie do ryb, + oregano... zapiekać jakieś 30-45min. :d idealne, cudowne, pyszne. gorąco polecam.[/quote] panga jest podobno wyławiana z chiśkiej rzeki gdzie są ścieki spuszczane ;/ [/quote] ona żyje w szambie;/ chinczycy zbijaja fortune a my nieswiadomi jemy takie swinstwa za grosze....wrrr

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz