Znudziły ci się zwykłe kanapki? Spróbuj czegoś nowego! Proste, łatwe w przygotowaniu pasty to coś dla kuchennych leniuchów o delikatnym podniebieniu, lubiących wyszukane smaki!
Orzechowa pasta do pieczywa
Składniki: jabłko, liść laurowy, orzechy laskowe, suszony tymianek i majeranek, 20 dag cebuli, ząbek czosnku, 10 dag masła, sól, pieprz, Vegeta.
Przygotowanie: Rozdrobnij liść laurowy, orzechy i zioła. Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę. Podobnie cebulę oraz czosnek. Rozgrzej dwie łyżeczki masła, zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj jabłko, podduś. Dosyp orzechy z ziołami i smaż przez minutkę. Zdejmuj patelnię z ognia, wsyp odrobinę Vegety, dodaj resztę masła i sześć łyżek wody. Mieszaj… Całość zmiksuj i włóż do lodówki, aby pasta stężała.
Serowa pasta do pieczywa
Składniki: ząbek czosnku, gałązka świeżego rozmarynu, sześć łyżek oliwy, 40 dag twarożku, kilka kawałków marynowanej papryki, cebula, 20 dag śmietany 22 %, przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Czosnek oraz cebulę posiekaj i podduś na patelni wraz z listkami rozmarynu. Paprykę zmiksuj na gładko, wymieszaj z twarogiem i śmietaną oraz połową oliwy, a także czosnkiem i cebulą. Dopraw do smaku przyprawami.
Zobacz także:
Cztery dania z czterech stron świata
Coś z Japonii, coś z Afryki, co nieco z Karaibów… Zapraszamy w kulinarną podróż po świecie!
Przepisy na niskotłuszczowe dania obiadowe
Lubisz od czasu do czasu dobrze zjeść, ale jednocześnie pragniesz dbać o linię? Przeczytaj, jak oszukać kalorie!