Przepisy na orzeźwiające sorbety

04 Sierpnia 2012

Nic nie doda nam ochłody bardziej niż pyszne sorbety. Można je zrobić na własną rękę i z pewnością okażą się pyszne.

Sorbet

Sorbet to świetna alternatywa dla kalorycznych lodów i mało treściwych napojów. Określa się tak orzeźwiający, mrożony deser przyrządzony na bazie posłodzonej wody z zamrożonymi owocami, ewentualnie z dodatkiem wina lub likieru. Warto wiedzieć, że pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji (Iran) o nazwie `szarbat` oznaczającego `gęsty syrop`. Jednak moda na sorbet panowała już w starożytnym Rzymie, którego mieszkańcy w przerwach między posiłkami orzeźwiali się chłodnym napojem. A ochrzcili go nazwą pochodzącą od łacińskiego czasownika `sorbeo` oznaczającego `piję. Sorbety często porównuje się do lodów włoskich i lodów wodnych, jednak różnią się od siebie doborem oraz proporcjami składników. Pora przygotować sorbety we własnym domu! Jak? Oto przepisy.

Sorbet truskawkowy

Składniki: 20 dag lodów truskawkowych, ćwierć szklanki przecieru truskawkowego, ćwierć szklanki słodkiej śmietanki, ćwierć szklanki wina musującego (potocznie zwanego szampanem)

Wykonanie: niezbyt zamrożone lody truskawkowe wymieszać z przecierem, słodką śmietanką i winem musującym. Rozlać do szklanek z uszkiem lub szampanek i zaraz podawać ze słomką.

Strony

Komentarze (15)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-06 18:30:22

"Sorbet to świetna alternatywa dla kalorycznych lodów i mało treściwych napojów." natomiast dalej czytamy, że do przygotowania sorbetu truskawkowego potrzeba lodó truskakowych i do tego śmietanę..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-06 18:47:04

są różne rodzaje sorbetów po prostu, nie musisz wszystkiego stosowac

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-06 16:31:42

Ja miksuję po prostu mrożone owoce z cukrem, bez rozmrażania i sorbet gotowy : )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-06 16:35:36

*dodam jeszcze że lepsze do rozdrabniania blenderem są mrożone maliny czy truskawki ze sklepu z paczki, niż zamrożenie świeżych owoców w domu w zamrażarce, te ze sklepu mają lepszą metodę mrożenia i lepiej się rozdrabniają, gdyż nie tworzą się na nich kryształki lodu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-06 16:23:10

ja nie robię bo zawsze mi jakies dziwne wychodza ;p ale lubie sobie po pracy wpasc np do grycana na sorbet z mango i malin.. ajj

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-04 22:17:34

masz racje że, sorbety nie mają ''śmietanki''

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-04 19:41:57

me gusta:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-04 11:29:05

Sorbety raczej nie mają "śmietanki"...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-04 10:03:14

Strasznie to wszystko długo trwa, ja biorę zawsze mrożone maliny, cukier trochę mleka miksuję i sorbet gotowy, a jest naprawdę pyszny. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-04 10:18:36

Ja też wolę tą szybszą alternatywę :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-04 13:34:29

też tak robię, tyle że z truskawkami :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-04 19:35:17

najpierw sprawdz co to jest sorbet, bo to co ty robisz sorbetem nazwac nie mozna...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-06 16:17:31

sorbet to takie jakby lody wodne, a to, co Wy opisałyście to po prostu koktajl ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-04 08:59:55

super!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz