Przepisy kulinarne: Serowe przekąski na letnie wieczory

Lubisz spędzać czas w towarzystwie znajomych i przyjaciół? Na twojej imprezie nie może zabraknąć smacznych, bardzo ozdobnych przekąsek.
Przepisy kulinarne: Serowe przekąski na letnie wieczory
21.07.2009

Jeśli lubisz spędzać czas w towarzystwie znajomych i często organizujesz przyjęcia dla przyjaciół, z pewnością cierpisz na chroniczny brak kulinarnych pomysłów. Zawsze chcesz zaskakiwać, a nie zawsze znajdujesz inspirację. Możesz być jednak pewna, że serowe przekąski zrobione zgodnie z poniższymi przepisami, zachwycą każdego!

Przepis na serowe paluszki z dipem

Składniki:

  • jajko,
  • sezam,
  • ciasto: 25 dag mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag białego sera, 4 łyżki mleka, 4 łyżki oliwy, jajko, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz;
  • dip: 3 łyżki zielonego pesto, 2 łyżki śmietany 18-proc., ząbek czosnku.
  • Przygotowanie:  

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, ser wymieszaj z jajkiem, oliwą, mlekiem i szczyptą soli. Dodaj do mąki, zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek i pokrój w prostokąty. Każdy z nich posmaruj koncentratem pomidorowym i zawiń w rulonik. Posmaruj paluszki jajkiem, posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

    Aby przygotować dip, wystarczy wymieszać pesto ze śmietaną i posiekanym czosnkiem oraz doprawić do smaku. Paluszki maczane w dipie smakują wyśmienicie!

    Przepis na talerz serowo-warzywnych koreczków

    Składniki:

    Różne rodzaje sera (żółty, camembert, feta), małe okrągłe krakersy, kilka plasterków wędzonej wędliny, małe czerwone cebulki, ogórek, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, kilka listków bazylii, koperek, ząbek czosnku;

    Przygotowanie:

    Pokrój ser żółty w duże kostki, camembert w trójkąciki, fetę rozgnieć. Pokrój na połówki rzodkiewki, na pół plasterki ogórka, na ćwiartki cebulkę. Z fety, posiekanego koperku, rozgniecionego czosnku i pieprzu przygotuj twarożek.

    Twarożkiem posmaruj krakers, przykryj drugim krakersem i posmaruj ponownie. Na wierzchu powstałej wieżyczki połóż fantazyjnie zawinięty kawałeczek wędliny. W ten sam sposób przygotuj jeszcze kilka przekąsek.

    Kawałek sera żółtego nadziej na koreczek, wbij także listek bazylii, a na wierzch, np. pomidorek. Twórz różne kombinacje, zastępując ser żółty camembertem, a pomidor ogórkiem lub cebulką. Postaraj się wykorzystać wszystkie dostępne składniki.

    Powstałe koreczki oraz krakersowe minikanapeczki ułóż fantazyjnie na dużym talerzu i udekoruj tym, co ci ewentualnie zostało, np. kilkoma połówkami rzodkiewek, listkami bazylii czy pomidorkami.

    Krystyna Podolska

    Zobacz także:

    Czy wegetarianizm szkodzi?

    Lekarze biją na alarm, twierdząc, że wegetariańska dieta może przyczynić się do powstania niedoborów cennych dla organizmu witamin i mikroelementów. Jej zwolennicy natomiast odpierają te zarzuty, broniąc swojego stylu życia, wymieniając liczne jego zalety. Po czyjej stronie leży racja?

    Kuchnia Papilota: Przepisy na pasty do pieczywa 

    Znudziły ci się zwykłe kanapki? Spróbuj czegoś nowego! Łatwe w przygotowaniu pasty to coś dla kuchennych leniuchów o delikatnym podniebieniu, lubiących wyszukane smaki!

    Polecane wideo

    Komentarze (23)
    Ocena: 5 / 5
    Anonim (Ocena: 5) 23.07.2009 23:49
    juz ja widze przekąski wieczorem...:/ na sniadanie se co najwyzej moge zrobic
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 22:50
    http://www.papilot.pl/article/5390/Palenie-czy-wiezienie.html fajny artykul czytajcie i napiszcie swoja opinie o tym kontrowersyjnym temacie!
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 18:11
    To "cos" powyzej mnie wkurza! musisz to załączac przy kazdym artykule?!
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 17:42
    http://www.photoblog.pl/swistakowa
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 17:42
    http://www.photoblog.pl/swistakowa
    zobacz odpowiedzi (1)

    Polecane dla Ciebie