Przepisy kulinarne: Serowe przekąski na letnie wieczory

21 Lipca 2009

Lubisz spędzać czas w towarzystwie znajomych i przyjaciół? Na twojej imprezie nie może zabraknąć smacznych, bardzo ozdobnych przekąsek.

Przepisy kulinarne: Serowe przekąski na letnie wieczory

Jeśli lubisz spędzać czas w towarzystwie znajomych i często organizujesz przyjęcia dla przyjaciół, z pewnością cierpisz na chroniczny brak kulinarnych pomysłów. Zawsze chcesz zaskakiwać, a nie zawsze znajdujesz inspirację. Możesz być jednak pewna, że serowe przekąski zrobione zgodnie z poniższymi przepisami, zachwycą każdego!

Przepis na serowe paluszki z dipem

Składniki:

  • jajko,
  • sezam,
  • ciasto: 25 dag mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag białego sera, 4 łyżki mleka, 4 łyżki oliwy, jajko, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz;
  • dip: 3 łyżki zielonego pesto, 2 łyżki śmietany 18-proc., ząbek czosnku.
  • Przygotowanie:  

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, ser wymieszaj z jajkiem, oliwą, mlekiem i szczyptą soli. Dodaj do mąki, zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek i pokrój w prostokąty. Każdy z nich posmaruj koncentratem pomidorowym i zawiń w rulonik. Posmaruj paluszki jajkiem, posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

    Aby przygotować dip, wystarczy wymieszać pesto ze śmietaną i posiekanym czosnkiem oraz doprawić do smaku. Paluszki maczane w dipie smakują wyśmienicie!

    Przepis na talerz serowo-warzywnych koreczków

    Składniki:

    Różne rodzaje sera (żółty, camembert, feta), małe okrągłe krakersy, kilka plasterków wędzonej wędliny, małe czerwone cebulki, ogórek, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, kilka listków bazylii, koperek, ząbek czosnku;

    Przygotowanie:

    Pokrój ser żółty w duże kostki, camembert w trójkąciki, fetę rozgnieć. Pokrój na połówki rzodkiewki, na pół plasterki ogórka, na ćwiartki cebulkę. Z fety, posiekanego koperku, rozgniecionego czosnku i pieprzu przygotuj twarożek.

    Twarożkiem posmaruj krakers, przykryj drugim krakersem i posmaruj ponownie. Na wierzchu powstałej wieżyczki połóż fantazyjnie zawinięty kawałeczek wędliny. W ten sam sposób przygotuj jeszcze kilka przekąsek.

    Kawałek sera żółtego nadziej na koreczek, wbij także listek bazylii, a na wierzch, np. pomidorek. Twórz różne kombinacje, zastępując ser żółty camembertem, a pomidor ogórkiem lub cebulką. Postaraj się wykorzystać wszystkie dostępne składniki.

    Powstałe koreczki oraz krakersowe minikanapeczki ułóż fantazyjnie na dużym talerzu i udekoruj tym, co ci ewentualnie zostało, np. kilkoma połówkami rzodkiewek, listkami bazylii czy pomidorkami.

    Krystyna Podolska

    Zobacz także:

    Czy wegetarianizm szkodzi?

    Lekarze biją na alarm, twierdząc, że wegetariańska dieta może przyczynić się do powstania niedoborów cennych dla organizmu witamin i mikroelementów. Jej zwolennicy natomiast odpierają te zarzuty, broniąc swojego stylu życia, wymieniając liczne jego zalety. Po czyjej stronie leży racja?

    Kuchnia Papilota: Przepisy na pasty do pieczywa 

    Znudziły ci się zwykłe kanapki? Spróbuj czegoś nowego! Łatwe w przygotowaniu pasty to coś dla kuchennych leniuchów o delikatnym podniebieniu, lubiących wyszukane smaki!

    Strony

    Komentarze (32)
    ocena
    5/5

    Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Opcjonalnie

    Ocena artykułu 1-5

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-23 23:49:04

    juz ja widze przekąski wieczorem...:/ na sniadanie se co najwyzej moge zrobic

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 22:50:26

    http://www.papilot.pl/article/5390/Palenie-czy-wiezienie.html fajny artykul czytajcie i napiszcie swoja opinie o tym kontrowersyjnym temacie!

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 17:42:28

    http://www.photoblog.pl/swistakowa

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 17:42:17

    http://www.photoblog.pl/swistakowa

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 18:09:16

    Nie spamuj głupia -.-

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 17:28:50

    haha ^^ fajnie, fajne xd Będzie co jesć xd

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 17:07:50

    http://s8.bitefight.onet.pl/c.php?uid=153745

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 17:07:40

    Fajne przepisy:) chociaż ser jest bardzo tuczący:P:P

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 14:39:57

    kurde... serowo warzywne koreczki a wedlina sie pojawia :D Ciekawe hehe, ale ja bym pomineła tą wedzona, bo nie lubi wedzonych wedlin, jakas chuda, piers z indyka lub cos podobnego, albo w ogole bez :)

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 14:31:18

    Niektóre z was są naprawdę żałosne! Jeżeli nie macie nic konkretnego do powiedzenia to po prostu się nie odzywajcie!!! Mało inteligentne komentarze możecie sobie darować. Jeżeli chcecie coś napisać to piszcie NA TEMAT! Koreczki są naprawde pyszne, polecam!:) Resztę Papilotek pozdrawiam, M. ;)

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 14:01:31

    Czym można zastąpić pesto w dipie? Wie ktos moze? prosze o odpowiedz

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-07-21 14:07:49

    rzadkim gównem

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz