Przepisy kulinarne: Mrożona kawa na letnie upały

Mrożona kawa o poranku skutecznie doda ci sił i energii na cały nadchodzący dzień! Szczególnie, jeśli zaserwujesz sobie prawdziwą, smakowo-lodową ucztę...
Przepisy kulinarne: Mrożona kawa na letnie upały
15.07.2009

Mrożona kawa o poranku skutecznie doda ci sił i energii na cały nadchodzący dzień! Szczególnie, jeśli zaserwujesz sobie prawdziwą, smakowo-lodową ucztę...

Kawa Cesarza

Składniki: 3 żółtka, 3 małe łyżki cukru, 3 kawy espresso, 3 gałki lodów waniliowych albo czekoladowych, 2 szklaneczki brandy, 0,3 l mleka.

Ubij żółtka z brandy i dodaj cukier. Do wysokich szklanek wlej wcześniej spienione mleko, następnie kawę, a na koniec żółtka. Całości dopełni gałka ulubionych lodów.

Lodowa kawa pomarańczowa

Składniki: 110 ml kawy rozpuszczalnej, 1 mała łyżka cukru, 1 łyżka stołowa świeżego soku z pomarańczy, 5 - 7 kostek lodu, 1 pomarańcza.

Do zaparzonej kawy dodaj cukier, a następnie przelej ją do shakera i wymieszaj z sokiem z pomarańczy oraz trzema skruszonymi kostkami lodu. Przygotowany napój przelej do wysokich szklanek, dodaj pozostałe kostki lodu i przyozdób kawałkami pomarańczy.

Koktajl kawowy z colą

Składniki: 110 ml kawy rozpuszczalnej, 1 laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 3 ziarenka kardamonu, 1 łyżka syropu trzcinowego, 100 ml coli, 4 kostki lodu.

Przygotuj kawę w filiżance i dodaj do niej cynamon, anyż oraz kardamon. Trzymaj je przez około 4 minuty, a następnie wyjmij. Do całości dodaj syrop trzcinowy, dokładnie wymieszaj i tak przygotowany napój wlej do shakera. Wrzuć do niego kostki lodu, mocno potrząśnij i przelej schłodzoną kawę do wysokiej szklanki. Na koniec dodaj zimną colę.

Krystyna Podolska

Zobacz także:

Kawa wywołuje halucynacje!

Picie kawy w nadmiarze niesie ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych, a także, jak dowiedziono, prowadzi do zmiany świadomości.

Przepisy kulinarne: Pomidory na trzy sposoby 

Pomidory najlepiej smakują latem. Można je jeść w wersji solo, ale prawdziwą ucztą dla podniebienia staną się dopiero w połączeniu z innymi składnikami.

Polecane wideo

Komentarze (54)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.09.2009 21:48
robie sto razy lepsze mrozone kawy
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.07.2009 18:21
heja Prze jakis czas pracowalam w restauracji na Cyprze i tam nauczylam sie robic prawdziwe Frappe na letnie upaly.. oto przepis: do wysokiej szklanki wsypad 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej( najlepiej tej o konsystencji proszku) cukier wedllug uznania0 ja wsypuje 1 łyżeczke, nastepnie dolewamy wode- tyle żeby przykryła kawę i miksujemy za pomocą mieszadelka do ubijania pianki- można kupic koszt ok 3,4 zł , powstaje delikatna pianka do której dolewamy wode i mleko a na koniec dodajemy kilka kostek lodu i słomeczkę..Polecam !!! Be
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 17:10
ooo tak uwielbiam mrożoną kawe xD
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.07.2009 21:11
fuj. zadnego z tyvh przepisów nie wypróbuje.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.07.2009 22:28
wystarczy zwyklą kawe włożyć do lodowki potem wrzucuc troche lodu pitą śmietanę i jest pszepysznie
odpowiedz

Polecane dla Ciebie