Przepisy kulinarne: Jak zrobić rogaliki drożdżowe?

14 Sierpnia 2009

Uwielbiasz pyszny duet rogalików i aromatycznej kawy? Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Przepisy kulinarne: Jak zrobić rogaliki drożdżowe?

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem to doskonała alternatywa dla śniadaniowych kanapek albo poobiedniego deseru. Ich przygotowanie może się wydawać trudnym i czasochłonnym zadaniem, ale z naszą pomocą przekonasz się, że własnoręczne pieczenie rogalików to sama przyjemność!

Tradycyjne rogaliki drożdżowe

Składniki: 3 jajka, 1 kg mąki, pół szklanki cukru, półtorej szklanki mleka, pół kostki drożdży, pół kostki margaryny, paczka cukru waniliowego, nadzienie (w zależności o fantazji – powidła śliwkowe, marmolada z dzikiej róży, dżem truskawkowy, Nutella). 

Sposób przygotowania: Starannie wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz dodaj jajka. Następnie roztop na patelni margarynę, a gdy się ostudzi, wlej ją do miski z pozostałymi składnikami i wszystko rozgnieć. Drożdże dokładnie rozkrusz, wrzuć do mleka i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Tak przygotowane mleko dodaj do wcześniej powstałej masy i ponownie rozgnieć.

Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na cztery równe porcje. Każdą z nich rozwałkuj, powstałe koło rozetnij na cztery części, a otrzymane ćwiartki - na kolejne trzy części. W ten sposób powinnaś otrzymać około 36 trójkącików. Ich podstawy posmaruj nadzieniem, a ciasto uformuj na zgrabne półksiężyce, zwijając od podstawy w kierunku wierzchołka.

Gotowe rogaliki ułóż na wysmarowanej margaryną blaszce i piecz przez 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku.

Podawaj na ciepło, latem w duecie z kompotem albo mrożoną kawą, a jesienią i zimą - z herbatą z sokiem malinowym. Pycha!

Krystyna Podolska

Zobacz także:

Przepisy kulinarne: Tanie i proste letnie desery 

Kto nie skusiłby się latem na owocowy deser…

Przepisy kulinarne: Mrożona kawa na letnie upały 

Nic tak nie orzeźwia, jak mrożona kawa.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (66)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-14 08:54:51

rogaliki są bardzo tanie i super smaczne .ja zrobiłam z nadzieniem budyniowym

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-08 16:41:18

Napewno pyszne ale nie mam składników wszystkich:/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-17 13:39:40

Rogaliki są pyszne! :) przed chwilką zrobiłam.. Są cieplutkie jeszcze..Mam nadzieję, że jak wystygną to nie będą twarde! :) Ale przepis na 6! POLECAM

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-01 15:08:57

nie trzeba czekac az ciasto wyrosnie? fajny przepis ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-01 15:08:07

ale nie trzeba czekac az ciasto wyrosnie?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-06-03 22:03:47

spam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-15 16:00:26

Tutaj wpisz treść komentarza...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-11-28 18:36:55

ja mam 14 lat i zrobilem przepyszne rogaliki z nutella :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-08-28 14:49:53

wg mnie zeby rogaliki nie twardly zamiast tych 3 jajek dodajcie 2 zoltka i 1 cale jajko wtedy beda bardziej miękkie , przynajmniej mi sie tak udaja ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-08-27 11:39:59

kupcie sobie miskę do wyrabiania ciasta drożdżowego z Tupperware. Rogaliki nie twardnieją ani po prostu dobre są.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz