1. Banany w sosie kokosowym
Składniki: 2 banany, mleko skondensowane, mleko kokosowe, cukier trzcinowy, olej, naleśniki NEM (można je kupić w sklepach z azjatycką żywnością).
Przygotowanie: Wlej do miseczki mleczko kokosowe i starannie wymieszaj ze skondensowanym mlekiem. Całość przelej do małego garnuszka i gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż osiągnie gęstą konsystencję. W czasie, gdy mleczna mieszanka będzie się studziła, obierz ze skórki banany oraz pokrój na trzy równe części. Następnie rozłóż na drewnianej deseczce naleśniki, posyp je łyżeczką cukru trzcinowego, ułóż po kawałku banana i zwiń. Tak przygotowane ruloniki smaż na oleju. Gdy osiągną złocisty kolor, osącz je przy pomocy ręcznika papierowego oraz rozłóż na talerzach. Polej je wcześniej przyrządzonym sosem i… gotowe!
2. Bananowy napój pobudzająco-oczyszczający
Składniki: 2 banany, 2 szklanki chudego mleka, 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki kawy, łyżka cukru.
Przygotowanie: Pokrój schłodzone banany, wymieszaj z mlekiem i zmiksuj. Odstaw do lodówki na 15 minut i wypij ze smakiem.
3. Pieczone banany (porcja dla dwóch osób)
Składniki: 2 banany, 50 g serka ricotta, 20 g cukru waniliowego, limonka, woda.
Przygotowanie: Umyj dokładnie banany i odetnij ich końcówki. Skórkę natnij wzdłuż, ale nie zdzieraj jej! Piecz w temperaturze 200 stopni przez kwadrans. W międzyczasie, z limonki otrzyj skórkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem. Wymieszaj z serkiem i resztą cukru waniliowego, tak aby powstała jednolita masa. Wypełnij nią upieczone banany (żeby zwiększyć dziurki w bananie, poszerz nacięcie, które zrobiłaś przed pieczeniem). Podawaj gorące.
Smacznego!
Krystyna Podolska
Zobacz także:
Gdy najdzie cię ochota na tę włoską przekąskę, zamiast zamawiać, zrób ją sama! To proste!
Przepis na tropikalny tort malibu
Jego fantastycznie egzotyczny smak będzie wodził cię na pokuszenie!