Przepisy kulinarne: Babeczki z truskawkami

10 Czerwca 2009

Koniecznie upiecz choć kilka i skosztuj, zanim ze straganików znikną tegoroczne truskawki! Naprawdę warto!

Przepisy kulinarne: Babeczki z truskawkami

W weekend miałyście okazję poznać przepis na wyborne i bardzo oryginalne truskawki balsamico (jeśli lubisz nietypowe smaki, koniecznie zajrzyj do tamtej publikacji!). Dziś mamy dla was propozycję deserową, którą pokocha cała rodzina – dzieciaki za słodki smak, panie za przeuroczy wygląd, a panowie… panowie uwielbiają wszystko, co zaproponuje im ukochana kobieta!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • żółtko,
  • szczypta soli,
  • 2 - 3 łyżki zimnej wody.

Składniki na masę śmietankową:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Składniki dekoracji - truskawki.

Przygotowanie:

  • Zagnieć ciasto z mąki, cukru, masła, soli, żółtka i wody. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię i przez pół godziny chłodź w lodówce. Wyłóż nim nasmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Rozpuść czekoladę. Kremówkę ubij z cukrem, a ubijając dodawaj czekoladę.
  • Po wyjęciu babeczek z piekarnika pozwól im wystygnąć, a następnie napełnij kremem i ozdób truskawkami.

Smacznego!

Inne przepisy z kuchni Papilota:

Banany w trzech odsłonach

Wyśmienite pasty do pieczywa

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (40)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-14 21:38:00

zrobiłam te babeczki i się udały! ;D jedynie mam zastrzeżenia co do masy,moim zdaniem powinna byc bardzo gęsta,coś jak budyń co najmniej,bo podczas jedzenia wszystko płynęło,nie nadawała sięona to nadziania,raczje do polewania :P ale i ta dobra rzecz wyszła,doradzam tylko dodac cala czekolade a nie pol jak w przepisie,wtedy taka konkretniejsza ta masa wyjdzie :P rudzia

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-14 21:38:00

zrobiłam te babeczki i się udały! ;D jedynie mam zastrzeżenia co do masy,moim zdaniem powinna byc bardzo gęsta,coś jak budyń co najmniej,bo podczas jedzenia wszystko płynęło,nie nadawała sięona to nadziania,raczje do polewania :P ale i ta dobra rzecz wyszła,doradzam tylko dodac cala czekolade a nie pol jak w przepisie,wtedy taka konkretniejsza ta masa wyjdzie :P rudzia

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-14 13:08:00

TRUSKAWKI...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-12 16:16:00

ten przepis pochodzi ze str: http://www.muratordom.pl/kuchnie/dobra-kuchnia/babeczki-z-truskawkami,6491_19215.htm

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-11 01:02:00

Robilam dzis te babeczki i moim zdaniem ta czekoladowa masa to pomylka jakas. Poza tym fotka pokazuje muffiny a nie babeczki jakie wyjda nam z przepisu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-10 20:18:00

Ostatnio zrobiłam takie "babeczki" na prezent. I nie piekłam, a kupiłam, zamiast kremu użyłam budyń, i dodałam nie tylko truskawki, ale i kiwi, banan.. na koniec posypałam wiórkami czekoladowymi. Brat, bo dla niego był to prezent był zachwycony ;D Polecam!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-10 19:32:00

[quote="Gosc"][quote][b]Dagmara1575[/b] [quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] beznadziejnie podany sposób przygotowania! bardzo niekonkretny - osoby które nigdy nie piekly bądź dopiero zaczynają moga miec problemy - np. : niby jak napełnic babeczki kremem? no jak? ja wiem bo pieke i umiem to robic ale sa tacy co moga nie wiedziec... powinna być podana informacja o tym jak duże te formy do babeczek maja być i ile mniej/więcej tego ciasta do nich nałożyć no i przede wszystkim ile babeczek z tej porcji ciasta wyjdzie - warto tez wspomniec jak łatwo i prawidlowo roztopic czekoladę (znam takie osobniki co wrzucają czekolade do garnka i na gaz a potem się dziwia że w grudki się zbija) - to są na prawde przydatne informacje - a juz zupenie niezbedne dla tych co będa robić babeczki pierwszy raz... odbebniony przepis chyba tylko po to aby wstawić "cool" zdjęcie P'S' - z tych składników i proporcji zbyt dobre ciasto nie wyjdzie... tzn cuda sie zdarzają ale nie bedzie to zbyt dobre ciasto do napełniania chyba że wypełnicie foremki po brzegi...[/quote] właśnie, jak je napełnić kremem?[/quote] JAK JESTEŚ TAKA CWANIARA TO MOŻE TY NAM POWIESZ JAK TO WSZYSTKO ZROBIĆ! NAPISAŁAŚ ŻE NIEKTORZY MOGĄ NIE WIEDZIEC ALE TY OCZYWIŚCIE UMIESZ, TO MOŻE PODZIELISZ SIE Z NAMI SWOJĄ "BEZKRESNĄ" WIEDZĄ ZAMIAST TTYLKO WYLICZAĆ CO POTRAFISZ ;> ?[/quote] Wielu znanych kucharzy do napełniania upieczonych babeczek lub pączków używa takich strzykawek (ale wiadomo- bez igły :P). Wystarczy ją tylko napełnić wbić np. w pączka i wydusić krem lub konfiturę. To jest chyba najprostszy sposób :)[/quote] tak jak jzu ktos napisal WYKLEJAMY foremki od babeczek ciastem ( po upieczeniu powstaje taka jakby miseczka) i nie uzywamy zadnych strzykawek i nic innego bo po co, tylko po prostu wlewamy kremowa mase do tych babeczek w zagłebienie (nie wiem czy musze dodawac, zeby najpierw wyjąć te upieczone babeczki z foremek ;])[/quote] BO TO SĄ KRUCHE BABECZKI A NIE MUFFINKI JAK NA ZDJĘCIU !! BARDZO INTELIGENTNY AUTOR ZNALAZŁ "FAJNE ZDJĘCIE", POSZUKAŁ JAKIKOLWIEK PRZEPIS NA BABECZKI.. ŚWIETNIE TYLKO ŻE KRUCHE A MUFFINY TO CO INNEGO ! gratuluje inteligencji. ;>

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-10 19:30:00

[quote="Gosc"]przepis jest na kruche babeczki, tzn ciastem wykładamy takie metalowe blaszki, pieczemy, wyjmujemy i napelniamy jak chcemy. na fotce są muffiny, czesto mylone z babeczkami.[/quote] no właśnie ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-10 17:59:00

[quote="natalieee06"][quote][b]Gosc[/b] te babeczki wogole nie powinny wygladac tak jak na zdjeciu, zdjecie chyba wstawione tylko dla ozodoby[/quote] ,,Po wyjęciu babeczek z piekarnika pozwól im wystygnąć, a następnie napełnij kremem i ozdób truskawkami.' każdy dekoruje ,jak chce :)[/quote] Gdybyś nie ozdobiła truskawkami, to byś nie miała babeczek truskawkowych :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-06-10 17:29:00

przepis jest na kruche babeczki, tzn ciastem wykładamy takie metalowe blaszki, pieczemy, wyjmujemy i napelniamy jak chcemy. na fotce są muffiny, czesto mylone z babeczkami.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz