Z czym kojarzą Ci się warzywa, takie jak marchewka czy burak? Zapewne z zupą jarzynową lub mało fantazyjną sałatką. Tymczasem te dwa produkty doskonale wypadają w roli… chipsów. Oczywiście pod warunkiem, że wiemy, jak je właściwie doprawić i przyrządzić.
Składniki: 1 marchewka, 1 burak, oliwa, cynamon, sól
Sos: 1 rzodkiewka, jogurt naturalny, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Obierz warzywa ze skórki i pokrój je na bardzo cienkie plasterki.
2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na nim pokrojoną marchewkę oraz buraka.
3. Skrop warzywa minimalną ilością oliwy. Marchewkę posyp cynamonem, a buraczek solą (lub nie doprawiaj go w ogóle).
4. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
5. W międzyczasie przygotuj dip. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce i wymieszaj ją z kilkoma łyżeczkami jogurtu naturalnego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Bon Appétit!
Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepis na smakowite pierożki meksykańskie (Prosty obiad dla fanów ostrych przypraw!)
Kilka składników, piękne aromaty, pyszny efekt!
Przepis na domowe HOT DOGI z grillowaną papryką i cebulką - zrobisz je z łatwością!
Zdrowsza alternatywa dla fast foodów.