Przepis na ZAPIEKANKĘ z łososiem, ziemniakami i parmezanem (Zdrowo & pożywnie!)

08 Lutego 2013

Zaserwuj smakowity obiad swojej rodzinie!

zapiekanka z łososiem

Potrawa, którą proponujemy Wam dzisiaj jest nie tylko przepyszna, ale zawiera w sobie również mnóstwo odżywczych składników. Czy można chcieć czegoś więcej w ten piękny, zimowy dzień? Z pewnością zakochasz się w niej od pierwszego kęsa!

Zapiekanka z łososiem i ziemniakami (źródło: iaminblog.com)

Składniki:

1 filet łososia (upieczony i podzielony na kawałki), kilka ziemniaków (ugotowanych i wymieszanych z odrobiną masła, tak aby powstało jedwabiste puree), oliwa z oliwek, 1 cebula (posiekana), 1 brokuł (podzielony na małe różyczki), 1 szklanka świeżego parmezanu, pół szklanki bułki tartej, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, masło

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Podsmaż na patelni cebulkę i brokuły, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

3. W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj ziemniaki połową przygotowanego parmezanu.

4. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, następnie wyłóż łososia, brokuły, a na koniec ziemniaki. Całość posyp bułką tartą, resztą parmezanu i pietruszką.

5. Piecz zapiekankę w piekarniku przez około 40 minut.

Smacznego!

Strony

Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-08 10:37:48

re: Przepis na ZAPIEKANKĘ z łososiem, ziemniakami i parmezanem (Zdrowo & pożywnie!)

zdrowo? ziemniaki, bułka tarta, smażone warzywa, duzo sera. wiadomo, że nie jakiś dramat, ale z tym, że takie zdrowe też bym nie przesadzała.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-08 16:55:15

zamiast smażyć wystarczy grillować lub podpiec wcześniej warzywa, a w tym przepisie zamiast wrzucać brokuła na patelnię - podgotowałabym chwilę w wodzie i dodała później do naczynia z zapiekanką. poza tym, nikt nie zmusza do wsypania całej szklanki parmezanu [który i tak jest cholernie drogi, ja zwykle płacę 20zł za malutki kawałek 4x5cm] ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-08 09:57:42

re: Przepis na ZAPIEKANKĘ z łososiem, ziemniakami i parmezanem (Zdrowo & pożywnie!)

Wszędzie ten łosoś a to najdroższa ryba. Kogo stać żeby go non stop jeść...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-08 10:33:35

mnie stać. poza tym nikt ci nie kaze codziennie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
łełelełelęłe,ęłłęłeęł
(Ocena: 5)
2013-02-11 16:08:39

MNIE TEZ STAC HA HA HA

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-08 00:42:02

mam piekarnik gazowy - jak sobie z nim radzić, jeśli po prostu wszystko pali się od spodu?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Iza
(Ocena: 5)
2013-02-08 09:10:36

Ciepło rozbija się po całym piekarniku. Ja też miałam taki piekarnik i nie było problemu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-08 09:58:15

To może po prostu ustawiaj mniejszą temperaturę ale dłużej go za to nagrzewaj...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-08 10:49:55

Na początku ustaw duży płomień, po 5 minutach zmniejsz płomień (to widać jaki jest duży przez dziurki kontrolne). Po 10 minutach pieczenia, sprawdź czy się nie przypala (jeśli tak, to zmniejsz jeszcze ogień), odwróć zapiekankę (tył na przód-piekarniki gazowe "lubią" przypiekać z którejś strony). (;

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-08 15:36:02

dziękuję za rady :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-14 15:40:09

ta zapiekanka w piekarniku ma byc pod przykryciem?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz