Przepis na... Whoopie Pies - amerykańskie ciastka ze słodkim kremem (proste & szybkie)

Te ciasteczka nie tylko wyglądają, ale i smakują przepysznie!
Przepis na... Whoopie Pies - amerykańskie ciastka ze słodkim kremem (proste & szybkie)
fot. www.handletheheat.com
10.09.2012

Whoopie Pies to czekoladowe amerykańskie ciastka przełożone kremem z pianek marshmallows. W Stanach to bardzo popularny smakołyk, który można dostać praktycznie w każdej cukierni. Oryginalny przepis został stworzony przez kobiety Amiszów, które ciastka pakowały swoim mężom na drugie śniadanie. Gdy zmęczony pracą mężczyzna otwierał swój lunchbox i w środku widział czekoladowe łakocie krzyczał "Whoopie!" - i podobno stąd właśnie te czekoladowe kanapki wzięły swoją nietypową nazwę :) Wielkim plusem przepisu jest łatwość wykonania - nie będziecie musiały poświęcić wielu godzin na przygotowania w kuchni, żeby rozkoszować się słodkim smakiem ciastek.

Klasyczne Whoopie Pies z kremem marshmallows (na podstawie: www.handletheheat.com)

Składniki (na ok. 24 ciastka):

1 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki kakao, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 115 g masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1 duże jajko, 1 1/4 szklanki mleka

Nadzienie: 135 g pianek marshmallows (lub kremu marshmallows - dostępny w internecie), 250 g masła, 150 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól do miski. W misie miksera ubij masło i cuker na niskich obrotach aż do połączenia. Zwiększ obroty na 3 minuty, aż masa stanie się lekka i miękka. Dodaj jajko i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Dodaj połowę suchych składników, a następnie połowę mleka i ubijaj na niskich obrotach aż do połączenia, następnie dodaj pozostałą część składników.

Dużą łyżką wykładaj okrągłe porcje ciasta na blachę w parocentymetrowych odstępach. Piecz przez ok. 10 minut, a następnie odłóż do ostygnięcia.

Nadzienie:

Pianki marshmallows z dodatkiem paru łyżek ciepłej wody rozpuść w kąpieli wodnej. Przełożyć do misy miksera, dodać masło i ubijać na niskich obrotach aż do połączenia. Zwiększ obroty i ubijaj dalej przez ok. 3 minuty, aż masa stanie się gładka. Następnie zmniejsz obroty i dodaj cukier puder, ubijaj do połączenia, a na koniec dodaj serek mascarpone.

Nakładaj krem łyżką na płaską stronę ciastka, a następnie przykryj drugim ciastkiem i dociśnij. Whoopie Pies można przechowywać w szczelnym opakowaniu do 3 dni.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Obiad po... meksykańsku: QUESADILLAS z cukinią, pieczarkami & kolendrowym pesto!

Prosty i smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny :)

Przepis na... domowego SNICKERSA! Gratka dla czekoladoholików (Orzeszki + krówki = ♥)

Tym słodkościom wprost nie można się oprzeć!

Polecane wideo

Komentarze (42)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 23.09.2012 15:32
mnie ciasteczka wyszły;) co prawda nie są tak ładne jak te z powyższych zdjęć ale calkiem smaczne. jak macie jakies pytania pisac ;)
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2012 22:17
to dodajcie 4 szklanki mąki i przełóżcie bitą śmietaną i zostawcie na noc w lodówce - JEST BOSKIE :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2012 18:03
Potwierdzam. Ciasteczka nie wyrastają tak ładnie, krem jest za bardzo maślany, a połączenia kremu z ciastkiem nie pasuje. Radzę wybrać coś innego :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2012 15:12
potwierdzam poprzedni komentarz, przepis beznadziejny, nie wychodzi
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.09.2012 20:02
Do kieszeni mozecie sobie ten przepis włozyc... ani ciasto nie wyszlo ani krem ! nie polecam w ogole!!!!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie