Kiedy nachodzi nas ochota na burgera zwykle biegniemy do pobliskiego fast foodu. Niestety, nie mamy pewności, czy kupowana przekąska nie zawiera przypadkiem samej chemii. Jeżeli więc chcemy jeść zdrowo i pożywnie, lepiej skusić się na przygotowanie burgerów w domu. Świetnie smakują chociażby te wegetariańskie, bez dodatku mięsa.
Wegetariańskie burgery (źródło: ohsheglows.com)
Składniki:
1 średniej wielkości cebula (pokrojona w kostkę), 1 duży ząbek czosnku (posiekany), 2 średniej wielkości starte marchewki, 1,5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki nasion słonecznika, 1/3 szklanki posiekanych migdałów, 2 łyżki mielonego lnu, 1 łyżka sosu sojowego, 1,5 łyżeczki chilli w proszku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4-5 łyżek wody, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni podsmaż cebulkę i czosnek.
Przygotuj dużą miskę. Umieść w niej wszystkie składniki (z wyjątkiem przypraw). Po dokładnym wymieszaniu, dodaj przyprawy i jeszcze raz wszystko ładnie ze sobą połącz.
Teraz lekko wilgotnymi rękoma formuj małe kotleciki (Mieszanki powinno starczyć na około 8 porcji)
Burgery włóż do piekarnika na około 25-30 minut. Inny rozwiązaniem jest usmażenie ich na patelni z dodatkiem odrobiny oleju.
Gotowe kotleciki podawaj z pełnoziarnistym pieczywem, sałatą, keczupem i musztardą.
Smacznego!