Przepis na tureckie ciasteczka migdałowe

Wyborny przysmak, na który zasłużyłaś po całym tygodniu ciężkiej pracy!
Przepis na tureckie ciasteczka migdałowe
08.05.2009

Uff, wreszcie koniec tygodnia! Jeśli lubisz witać weekend na słodko, mamy dla ciebie przepis na wyśmienite tureckie ciasteczka o wybornym migdałowym aromacie. Możesz nimi poczęstować niespodziewanych gości lub… skosztować w sekrecie!

Składniki:

Ciasto: 30 dag mąki, 12 dag cukru pudru, 25 dag stopionego masła, 3 jajka, szczypta soli, cukier waniliowy, 15 dag obranych migdałów.

Syrop: 75 dag cukru, sok z połowy cytryny, 3 szklanki wody.

Przygotowanie:

Syrop przyrządzisz, gotując wodę z cukrem i dodając sok z cytryny. Miksturę należy warzyć przez 10 minut, a następnie ostudzić i usunąć pianę.

Aby przygotować ciasto, przesiej mąkę. W powstałym kopczyku zrób dołek i wlej w niego stopione masło. Dodaj jajka wymieszane z cukrem pudrem, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Ciasto wyrób mikserem i ulep z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na natłuszczonej blasze, a na środku każdej z nich umieść migdałek. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące ciasteczka włóż na 20 minut do syropu.

Zobacz także:

Lodowe sorbety owocowe

Przepisy na orzeźwiające, letnie desery? Oczarujesz nimi rodzinę i znajomych!

Przepis na wyśmienite sushi

Lekka przekąska, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Przedstawiamy prosty przepis, niestraszny nawet kulinarnym laikom.

Polecane wideo

Komentarze (40)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 15.05.2009 20:30
[quote="Gosc"][quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] migdały sa toksyczne...zjedzienie migdałów w bardzo dużej ilosc na cżłowieka o przecietnej wadze może nawet doprowadzić do zgonu[/quote] a ja jeszcze żyje![/quote] nie migdały, tylko skórka - sparzyć wodą i obrać i jeszcze jedno sprostowanie!!! (jak przeczytałam pierwszy komentarz to mnie krew zlała!!!) owszem zjedzenie baaardzo dużej ilości migdałów moŻe doprowadzić do zgonu człowieka ale podkreślam, że chodzi o GORZKIE MIGDAŁY , a nie słodkie.... PS przepraszam za niedokończenie i błąd w poprzednim komentarzu [/quote]
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.05.2009 20:27
[quote="Gosc"][quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] migdały sa toksyczne...zjedzienie migdałów w bardzo dużej ilosc na cżłowieka o przecietnej wadze może nawet doprowadzić do zgonu[/quote] a ja jeszcze żyje![/quote] nie migdały, tylko skórka - sparzyć wodą i obrać i jeszcze jedno sprostowanie!!! (jak przeczytałam pierwszy komentarz to mnie krew zlała!!!) owszem zjedzenie baaardzo dużej ilości migdałów moze doprowadzić do zgonu człowieka ale podkreślam, że hodzi o [/quote]
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.05.2009 19:55
ale kusicie :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2009 23:14
[quote="Gosc"][quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] [quote][b]Gosc[/b] co tureckie do dobre:) kuchnie maja naprawde extra:)[/quote] no a tureckie chlopaki to w szczegolnosci :). jest na czym oko zawiesic, no i sa bardzo czuli :) wiem co mowie:)[/quote] oj popieram :)[/quote] ja potwierdzam :P moja kuzynka, żona turka , tez zapewne :P :P[/quote] Tez popieram :)[/quote] Chyba zwariowalyscie! Wcale sie nie dziwie ze araby maja was za nic. [/quote] nie araby tylko Turki ;)[/quote] To jest wszysko jedna rasa[/quote] jedna rasa - LUDZKA rasa. :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2009 20:48
[quote="Gosc"][quote][b]Gosc[/b] migdały sa toksyczne...zjedzienie migdałów w bardzo dużej ilosc na cżłowieka o przecietnej wadze może nawet doprowadzić do zgonu[/quote] a ja jeszcze żyje![/quote] nie migdały, tylko skórka - sparzyć wodą i obrać
odpowiedz

Polecane dla Ciebie