Uff, wreszcie koniec tygodnia! Jeśli lubisz witać weekend na słodko, mamy dla ciebie przepis na wyśmienite tureckie ciasteczka o wybornym migdałowym aromacie. Możesz nimi poczęstować niespodziewanych gości lub… skosztować w sekrecie!
Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki, 12 dag cukru pudru, 25 dag stopionego masła, 3 jajka, szczypta soli, cukier waniliowy, 15 dag obranych migdałów.
Syrop: 75 dag cukru, sok z połowy cytryny, 3 szklanki wody.
Przygotowanie:
Syrop przyrządzisz, gotując wodę z cukrem i dodając sok z cytryny. Miksturę należy warzyć przez 10 minut, a następnie ostudzić i usunąć pianę.
Aby przygotować ciasto, przesiej mąkę. W powstałym kopczyku zrób dołek i wlej w niego stopione masło. Dodaj jajka wymieszane z cukrem pudrem, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Ciasto wyrób mikserem i ulep z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na natłuszczonej blasze, a na środku każdej z nich umieść migdałek. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące ciasteczka włóż na 20 minut do syropu.
Zobacz także:
Przepisy na orzeźwiające, letnie desery? Oczarujesz nimi rodzinę i znajomych!
Lekka przekąska, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Przedstawiamy prosty przepis, niestraszny nawet kulinarnym laikom.