To ostatnia chwila, by rozkoszować się truskawkami! Jeśli przejadły ci się w ciastach czy kompotach, zrób zdrowy i pyszny domowy dżem. Do jego przygotowania potrzeba raptem kilka składników. Nie zawiera białego cukru.
Idealną konsystencję marmolady uzyskasz dzięki nasionom chia (szałwii hiszpańskiej). Te małe nasionka są skarbnicą zdrowia. Przede wszystkim zawierają potężną dawkę kwasów omega-3 i omega-6. Stanowią bogate źródło błonnika, białka, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza. Zapewniają uczucie sytości, wzmacniają organizm i oczyszczają go z toksyn, działają przeciwnowotworowo, regulują pracę przewodu pokarmowego, dodają energii, wzmacniają kości.
Dżem będzie znakomity jako dodatek do żytniego chleba, domowego rogalika, gofra, owsianki… Podaj go z jogurtem, omletem albo ulubionymi plackami.
Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 2-3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) albo miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki nasion chia
Wykonanie:
Truskawki odszypułkuj, umyj, osusz, większe okazy przekrój i umieść w garnku albo rondlu. Dodaj ksylitol lub miód oraz sok z cytryny i gotuj na małym ogniu. Gdy truskawki zaczną się rozpadać i wydzielą sok, zblenduj je (niekoniecznie na gładko – możesz zostawić niezblendowane cząstki truskawek, dzięki którym dżem będzie miał ciekawszą strukturę). Dodaj nasionka chia, zamieszaj. Dżem gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, często mieszając. Odstaw do wystudzenia, przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!